Готварство

Празнична пуйка с ябълков сок

09 Дек 2021 | 12:06 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 5 часа Порции: 10
Празнична пуйка с ябълков сок

Продукти:

  • 1 пуйка (около 5 до 7 кг)
  • 5 л вода
  • 3 л ябълков сок
  • 340 г морска сол
  • 200 г захар
  • 4 с.л. зехтин
  • ¼ ч.л. сушена мащерка
  • ¼ ч.л. готов микс подправки за птиче месо

Приготвяне:

Смесете водата, ябълковия сок, солта и захарта в голям съд или дълбока тава. Разбърквайте, докато захарта и солта се разтворят напълно. Потопете пуйката в соса. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за през нощта.

Загрейте фурната на 160-170 градуса. Извадете пуйката от тавата. Поставете я в друга тава за печене. Смесете зехтина с подправките. Намажете пуйката с пръсти или с четка, така че да покрие навсякъде. Покрийте с алуминиево фолио. Печете в загрята фурна за 3-4 часа в зависимост от фурната ви. Ако имате термометър – печете, докато температурата във вътрешността на пуйката достигне 75-80 градуса. Оставете да почине за около час, преди да сервирате. Така соковете ще се върнат обратно във всички части на месото на птицата.

Снимка: iStock

Вижте още: