Готварство

Козунак по северняшки

22 Апр 2019 | 15:15 |
Рейтинг:
4 от 8 гласа
Време на приготвяне: 180 минути Порции: 2
Козунак по северняшки

Продукти:

  • 250 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • 300 г захар
  • 20 г жива мая или 7 г мая на прах
  • 650 г брашно
  • кората на един лимон
  • 2 бр ванилия на прах
  • 50 мл олио +50 г масло
  • 100 г натрошени орехи
  • 50 г стафиди

Приготвяне:

В 50 мл хладко мляко разтворете маята. Брашното се пресява в голяма тава, прави се кладенче в него и постепенно се добавят всички съставки заедно с маята. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса на топло, докато удвои размера си.

След това се разделя на две, а от всяка част се правят по три фитила, които се сплитат на плитки. Козунаците се подреждат в продълговати или кръгли тавички, предварително намазнени и набрашнени.

Преди да се изпекат се намазват с жълтък и пожелание се поръсват с пудра захар, орехи и стафиди. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 55 минути или до готовност.

Снимка: iStock

Рецептата е предоставена от нашата читателка Йонка Кременска.

Опитайте още: