Готварство

Английски миникозунаци

01 Апр 2018 | 06:00 |
Рейтинг:
4 от 6 гласа
Време на приготвяне: 180 минути Порции: 12-15
Английски миникозунаци

Продукти:

  • 1 чаша прясно мляко (250 мл)
  • 1 пакетче суха мая
  • 3/4 чаша захар
  • 4 и 1/4 чаша брашно
  • 1/2 чаша тъмни стафиди
  • други сушени плодове по ваш избор или шоколадови парченца
  • щипка сол
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
  • 5 супени лъжици масло
  • 2 големи яйца
  • 1 яйчен жълтък
  • пудра захар
  • ванилия

Приготвяне:

Затоплете леко чашата мляко, изсипете я в дълбока купа и прибавете към нея маята и 1 чаена лъжичка захар. Внимателно разбъркайте, докато съставките се разтворят. Отделно комбинирайте брашното заедно с останалата захар, сушените плодове (начупения шоколад), солта и разбъркайте.

Прибавете маслото, 2 яйца и разтворената мая към сухите съставки. Трябва да се получи меко тесто, което се меси 10 минути на ръка. Оформете го на топка и поставете в купа предварително намазана с малко масло. Покрийте с чиста и суха кърпа, оставете на топло за около 1 час, за да удвои обема си.

След като тестото втаса, отново го премесете леко, разделете го на 12 равни части и оформете топчета. Сложете ги в тава върху хартия за печене на разстояние едно от друго. Отново покрийте с кърпа и оставете да удвоят обема си.

Загрейте фурната на 180 градуса. В купичка комбинирайте яйчения жълтък с малко вода. Намажете козуначетата със сместа и печете до златисто-кафяво. Когато са готови, ги оставете леко да се охладят.

За да направите кръстовете, смесете малко количество прясно мляко с пудра захар и ванилия, докато се получи нещо като кашичка. С помощта на лъжичка поставете върху всеки козунак от сместа, така че да се получат вертикални и хоризонтални линии.

Снимка: iStock

Вижте още: