Английски миникозунаци
01 Апр 2018 | 06:00 | Михаела Лазарова Време на приготвяне: 180 минути Порции: 12-15
Продукти:
- 1 чаша прясно мляко (250 мл)
- 1 пакетче суха мая
- 3/4 чаша захар
- 4 и 1/4 чаша брашно
- 1/2 чаша тъмни стафиди
- други сушени плодове по ваш избор или шоколадови парченца
- щипка сол
- 1/2 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
- 5 супени лъжици масло
- 2 големи яйца
- 1 яйчен жълтък
- пудра захар
- ванилия
Приготвяне:
Затоплете леко чашата мляко, изсипете я в дълбока купа и прибавете към нея маята и 1 чаена лъжичка захар. Внимателно разбъркайте, докато съставките се разтворят. Отделно комбинирайте брашното заедно с останалата захар, сушените плодове (начупения шоколад), солта и разбъркайте.
Прибавете маслото, 2 яйца и разтворената мая към сухите съставки. Трябва да се получи меко тесто, което се меси 10 минути на ръка. Оформете го на топка и поставете в купа предварително намазана с малко масло. Покрийте с чиста и суха кърпа, оставете на топло за около 1 час, за да удвои обема си.
След като тестото втаса, отново го премесете леко, разделете го на 12 равни части и оформете топчета. Сложете ги в тава върху хартия за печене на разстояние едно от друго. Отново покрийте с кърпа и оставете да удвоят обема си.
Загрейте фурната на 180 градуса. В купичка комбинирайте яйчения жълтък с малко вода. Намажете козуначетата със сместа и печете до златисто-кафяво. Когато са готови, ги оставете леко да се охладят.
За да направите кръстовете, смесете малко количество прясно мляко с пудра захар и ванилия, докато се получи нещо като кашичка. С помощта на лъжичка поставете върху всеки козунак от сместа, така че да се получат вертикални и хоризонтални линии.
Снимка: iStock
Вижте още: