Готварство

Агнешко с картофи и пресен лук

01 Апр 2018 | 10:30 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 180 минути Порции: 6
Агнешко с картофи и пресен лук

Продукти:

  • 800 г агнешки врат без кост
  • 2 кг картофи
  • 2 връзки пресен лук
  • 60-70 г масло, разтопено
  • 2 чаени лъжички сол
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • 2 чаени лъжички червен пипер
  • 50 мл водка
  • 4-5 щипки пресен джоджен
  • 1 щипка сух розмарин
  • ½ щипка чубрица

Приготвяне:

Измийте добре месото под течаща вода и го отцедете. Намажете го обилно със ситно нарязаните и стрити подправки, както и със солта. Оставете го за около 30 минути да почине и да поеме ароматите на подправките. Разтопете маслото, залейте го с него, както и с водката. Завийте го с фолио. Поставете го в тава за печене. На дъното налейте 1 и ½ чаши гореща вода и печете в загрята на 160-180 градуса фурна за 2 часа.

След това махнете фолиото, добавете нарязаните на едри кубчета картофи и ситно нарязания пресен лук. Долейте още малко вода и мазнина, ако е необходимо и върнете във фурната. Печете до готовност на картофите и до златиста коричка на месото. При необходимост от време на време обливайте месото с мазнината, за да стане коричката по-хрупкава.

Снимка: iStock

Вижте още: