Меню

Арменски козунак (чорег)

5 април 2018 | 07:15 | Илияна Николова
5 от 5 гласа
Добави в любими
1 чаша прясно мляко
1 чаша масло
1 чаша маргарин
1 чаша бяла захар +2 супени лъжици 
½ чаша топла вода
1 кубче жива мая
5 яйца
6 чаши брашно
1 и ½ чаени лъжици бакпулвер
1 и ½ чаени лъжици подправка махлеб (ако имате)
1 и ½ чаени лъжици сол
1 разбито яйце
1 чаена лъжица сусам
240 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В тенджера на средна температура смесете млякото, маслото, маргарина. Загрейте, докато се разтопят в млякото, но не оставяйте да заври. Разбъркайте в сместа 1 чаша захар, докато се разтвори. Оставете да се охлади.

Междувременно в малка купа разтворете 2 супени лъжици захар в топла вода. Поръсете малко от маята и оставете да стане пенлива или около 10 минути. Разбъркайте леко.

Разбийте яйцата в голяма купа. Много бавно изсипете сместа с млякото, докато разбърквате непрекъснато, така че да не сготвите яйцата. Добавете сместа с маята и разбъркайте добре.

В голяма купа смесете или пресейте брашното, бакпулвера, солта и подправката махлеб. Направете кладенец в центъра и изсипете мокрите съставки. Разбъркайте, докато се образува лепкаво тесто. Омесете го върху плота с ръце. Добавяйте по малко брашно, докато месите, за да намалее лепкавостта на тестото. Месете го 10 минути.

Поставете го в стъклена купа да втасва на топло. Нека втасва 2 часа или докато се удвои.

Когато втаса, премесете го и го ударете няколко пъти в плота. Отново го оставете, за да се удвои за половин час.

Разпределете тестото на 5 равни части. Разделете всяка една от тях на 3. Като търкаляте всяка от частите с помощта на ръцете си направете продълговати рула. От тях направете плитки като вплитате по 3 рула.

Намазнете и постелете тава за печене с хартия. В нея подредете плитките много близо една до друга, за да се сгушат. Можете и да ги печете поотделно или на разстояние. Въпрос на избор.

Намажете козунаците с разбитото яйце, поръсете със сусам. Печете в загрята на 170 градуса фурна за около 25-30 минути или до готовност.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай