Готварство

Скини лазаня от тиквички с извара и дип от цедено мляко

16 Юни 2016 | 17:57 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 120 минути Порции: 6
Скини лазаня от тиквички с извара и дип от цедено мляко

Продукти:

  • 400 г извара Olympus
  • 4 с.л. настърган пармезан
  • 6 бр. сушени мариновани домата – ситно нарязани
  • 2 скилидки чесън – ситно накълцани
  • 1 глава шалот – ситно накълцана
  • 300 г бейби спанак
  • 3 големи тиквички – нарязани тънко по дължина
  • 300 мл сос Маринара
  • сол, черен пипер
  • 1 ч.л. риган
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • зехтин
  • 150 г. цедено мляко Olympus (2% или 10%)
  • няколко листа босилек

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Загрейте грил тигана, намазнете лентите от тиквички и минете всяка през тигана за около 3 мин. от всяка страна. В друг тиган загрейте малко зехтин. Задушете лука, после чесъна, добавете спанака, сушените домати, подправете със сол, черен пипер, мащерка, риган.

Дръпнете от котлона, изчакайте да се охлади за кратко и добавете изварата и 2 с. л. от настъргания пармезан. Разбъркайте много добре. Вземете тава и сипете вътре соса Маринара. Започнете да редите тиквичките по дължина, като трябва леко да се застъпват.

Наредете един ред от тях, отгоре сложете слой от плънката, и така докато свършат продуктите. Най-отгоре поръсете с пармезан и печете за около 20-30 мин или до готовност.

Поднесете с дип от цедено мляко, който може да приготвите като пасирате заедно пресния босилек, цеденото мляко и зехтина, подправени с малко сок от лайм и сол.

Рецептата е предоставена от Елена Петрелийска.

Снимка: iStock

Опитайте още: