Готварство

Боб с леща

19 Дек 2015 | 10:50 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 180 минути Порции: 3-4
Боб с леща

Продукти:

  • 350 г боб, може да бъде и от консерва, тогава не се налага да се кисне или да се изхвърля първата вода при варенето
  • 250 г леща
  • 1 голяма глава лук
  • 8 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • чаена лъжичка червен пипер
  • 5 сухи чушки, предварително накиснати във вода
  • 1 люта чушка
  • 1/2 ч.л. джоджен
  • 50 мл олио
  • 100 г пасирани домати
  • малко парче целина

Приготвяне:

Бобът се накисва от вечерта във вода. На другия ден се изплаква и се слага да се вари. Първата вода се изхвърля. След това се налива нова вода към него и се слага да се вари заедно с нарязаните моркови, целина и лук.

Готви се на тих огън. Когато бобът е наполовина готов се добавят лещата, чушките, олиото, червеният пипер и чесънът. Десет минути преди да махнете ястието от котлона може да овкусите с джоджен и домати.

Снимка: istock

Вижте още: