Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... има повече левичари с IQ над 140, отколкото десничари?

Интересни факти за левичарите

18.08.2015г. / 14 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Повечето хора се раждат с контролираща дясна ръка. Свикнали сме да смятаме това за норма. Но има и немалко хора, които разчитат на лявата си ръка, за да извършват всички действия в ежедневието си.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с любопитни факти за левичарите, които вероятно биха ви изненадали. Вижте защо! 

10% от населението на света са левичари.

Известни хора, разчитащи на лявата си ръка са Наполеон, да Винчи, Микеланджело, Айнщайн, Нютон, Бил Гейтс, Опра Уинфри, Барак Обама и Джими Хендрикс.

40% от шизофрениците са левичари.

В Съединените американски щати 13-ти август е празник на левичарите. Празникът се отбелязва от 1996 година насам.

Странен факт, но десничарите дъвчат храната си повече на дясната страна, а левичарите – на лявата. 

Повече от 2500 човека, чиято водеща ръка е лявата, умират всяка година, защото използват предмети, предназначени са десничари. Причината за смъртността е косвена, тъй като мозъкът им се натоварва в стремежа за справяне с ежедневните задачи, използвайки компенсаторни механизми.

Левичарите умират средно 3 години по-рано от десничарите.

Има повече левичари с коефициент на интелигентност по-висок от 140, за разлика от десничарите, които повече клонят към средното IQ, според изследванията.

Снимка: iStock

Друго изследване констатира пък, че преждевременно родените бебета имат по-висок шанс да станат левичари, отколкото износените до 9-ти месец.


39% от хомосексуалистите са левичари.

Войниците левичари хвърлят гранатите обърнати наопаки заради игличката за безопасност, създадена фабрично за десничарите. 

Смята се, че левичарството се случва по наследство. Истината е, че ДНК-то играе само 25% от вероятността детето да си служи с лявата ръка.

Левичарите страдат много повече от пост-травматичен стрес, отколкото десничарите, разкрива скорошно изследване.

Изследователите констатират, че левичарите печелят средно с 12% по-малко от десничарите.

Коментирай