Знаете ли, че... котките издават около 100 различни звука?

Докато кучетата само 10

2015-10-09 09:27:00 | Михаела Лазарова

Те са пухкави, гальовни, а ние им се подчиняваме безусловно. Котките! Мъркащите писани, които ни помагат да забравим напрегнатия ден, носят ни радост и на които можем да споделим всичките си тайни. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко любопитни факти за тях.

Всяка година близо четири милиона котки се консумират в Азия.

Като цяло, котките прекарват 2/3 от деня си в сън. Това означава, че една деветгодишна котка е била будна само три години от своето съществуване.

Котките издават около 100 различни звука, докато кучетата само около 10.

Мозъкът на котката е биологично по-близък до човешкия мозък. И хората и котките имат идентични места в мозъка, които са отговорни за емоциите.

Смята се, че древните египтяни са първите, които са успели да опитомят котките.

По време на испанската инквизиция, папа Инокентий VIII осъдил котките като зли създания. В резултат хиляди от тях били изгорени. Не след дълго популацията от плъхове се увеличила, но с това и разпространението на зарази и болести.

Първата котка полетяла в Космоса е Felicette и е от Франция. Това се случва през 1963 година и писаната успява да се завърне жива и здрава на Земята.

През 1888 г., повече от 300 000 мумифицирани котки са били открити в египетско гробище.

Повечето котки раждат между едно и девет котенца, но е известен случай, в който котка е дала живот на 19 котенца, от които 15 са оцелели.

Най-ранният предшественик на съвременната котка е живял преди около 30 милиона години. Учените я наричат Proailurus.

Най-голямата дива котка днес е сибирският тигър.

Докато в много части на Европа и Северна Америка се смята, че черната котка носи нещастие, във Великобритания и Австралия, за черните котки се счита, че носят късмет.

Още по темата

Първият търговски клониран домашен любимец е котката на име Little Nicky. Тя струва на стопанина си 50 000 долара, което я прави една от най-скъпите котки. Тя е клонинг на вече починала писана, която е била домашен любимец.

Гърбът на котката е изключително гъвкав, защото има до 53 прешлена. Хората имат само 34.

Приблизително 1/3 от притежателите на котки мислят, че техните домашни котки могат да прочетат мислите им.

В Япония се смята, че след смъртта си котките могат да се превърнат в супер духове.

Снимка: istock