Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... жените са по-добри дегустатори на вино от мъжете?

Също така има хора, които се страхуват от виното

19.10.2015г. / 12 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наричат я напитката на боговете и на всеки наш празник или специален повод, то присъства на трапезата ни. Виното! С всичките си аромати, плътни цветове и експлозия от вкусове. Една напитка с вековна история, която продължаваме да дописваме и днес.

Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за него. Знаете ли, че жените са по-чувствителни към ефектите на виното от мъжете? И това отчасти се дължи на факта, че те имат по-малко от определен ензим в лигавицата на стомаха, който е необходим за метаболизирането на алкохола.

Честата консумация на вино може да подобри вашия сексуален живот, тъй като при консумиращите вино хора, сексуалното желание е по-интензивно в сравнение с тези, които не обичат напитката на боговете.

Най-големите консуматори на червено вино в света са китайците.

Не всяко вино носи здравословни ползи.

Ако искате да се погрижите за здравето на сърцето си, пийте червено вино.

Цветът на виното е показател за това в коя географска част са били отглеждани лозята. Вината с тъмни цветове идват от топли региони, докато по-светлите са от по-хладни географски ширини.

Снимка: istock

Виното е било създадено преди около 6000 години в Близкия изток.

Знаете ли, че има хора, които се страхуват от виното? Да! Състоянието се нарича „oenophobia“.

Тъй като за дегустацията на вино, едно от съществените неща е доброто обоняние, жените са склонни да бъдат по-добри вине тестери. Така например, дамите в репродуктивна възраст имат по-добро обоняние от мъжете.

Наистина качественото вино ще остави дълъг послевкус, а по-некачественото кратък.

По времето, когато управлявал Хамураби (1800 г. пр. н. е.) е имало закон, който наказвал със смърт измамните продавачи на вино.

Годината на реколтата, не е непременно година, в която виното е било бутилирано.

Свързани статии

Винените чаши винаги трябва да се държат за столчето, а не за купата, защото топлината на ръката ще повиши температурата на виното.

Не всички вина, които се произвеждат са с потенциал за дълго стареене.

Европейските вина носят имената на техните географски местоположения.

През 1988 г. италианските жени са едни от първите, които създават организация посветена на виното – Le Donne del Vino. Нейната цел е да насърчава и популяризира ролята на жените в италианската винена индустрия.

Коментирай