Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Дядо Коледа е на повече от 1000 години?

Белобрадият старец обича да хапва бисквити с чаша мляко

25.12.2016г. / 06 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Той има бяла брада, червен костюм, винаги е усмихнат и малки и големи го очакват в края на всяка година. Дядо Коледа е най-обичаният старец, който се отбива и при онези, които не са били особено послушни през годината. Чували сме какви ли не истории за него.

Като деца силно вярвахме в образа му, а като възрастни ни се иска приказните истории да не са мит, а да има и мъничко истина в тях. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко малко известни факти за Дядо Коледа.

Дядо Коледа има много имена. В САЩ често е наричан St. Nick или Kris Kringle. В Англия го наричат Father Christmas, в Швейцария – Christkindli, във Франция – Pere Noel, Babbo Natale в Италия и Weihnachtsmann в Германия.

Дядо Коледа невинаги е минавал и минава през комина. През 1841 година, търговец на име Паркинсън наел човек от улицата, за да се облече като белобрадия старец и да се качи на комина на неговия универсален магазин. На хората толкова им харесала тази картина, че започнали да разказват истории, а следващите илюстрации на Дядо Коледа били как той влиза през комина. Така се е родил митът, че той влиза тайно, за да остави подаръците.

Знаете ли, че култът към Дядо Коледа е стар и води началото си от древността? Той включва много традиции – християнски и езически, скандинавски, холандски, немски и английски.

Снимка: iStock

Историята за шейната теглена от осемте елена е запазена в едно стихотворение посветено на Свети Никола. Негов автор е Климент Мур, публикувано е на 23 декември 1823 година. В „Twas the Night Before Christmas“ се споменава, че шейната на Дядо Коледа е теглена от осем елена. Към осемте летящи елена, малко по-късно се присъединява и любимия на всички Рудолф.

По традиция до елхата винаги се оставя чаша мляко с бисквитки за Дядо Коледа, тъй като той е уморен и гладен от дългия път.

В първите илюстрации Дядо Коледа е с много различни от днешните одежди. Те са предимно в зелено, кафяво, синьо. В началото на 1800 година той става популярен с червения си костюм. Неговият образ става по-модерен, а не след дълго става и част от кампанията на Coca-Cola.

Според някои източници, търговец на име Джеймс Едгар за първи път през 1890 година, въвежда в търговски обект маркетинговата стратегия за срещата с Дядо Коледа.

Знаете ли, че до края на 1800 година Дядо Коледа е ерген? Първото споменаване на неговата съпруга е в кратката коледна история на Джеймс Рийс. През следващите няколко години, идеята за г-жа Коледа намира своя път в няколко литературни издания.

Дядо Коледа е роден през 270 г. пр. н., е. Това означава, че е на повече от 1000 години. Според легендата той живее на Северния полюс с г-жа Коледа и неговите елфи.

Свързани статии

Рудолф се счита за 9-ия елен на Дядо Коледа. Той се присъединява към останалите северни елени на Бъдни вечер, по време на лоша снежна буря. Осемте елена не могли да видят накъде летят, но Рудолф с неговия червен и светещ нос успял да освети пътя за шейната на Дядо Коледа.

Коментирай