Знаете ли, че...?

Загадките около Стоунхендж

Една от най-известните и най-тайнствените мегалитни постройки в света

13.01.2017г. / 12 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Стоунхендж е една от най-тайнствените и мистични древни загадки в света. До ден днешен продължава да бъде обект на изследвания. Намира се в графство Уилтшър, Кралство Великобритания.

Построен е на няколко етапа, като строежът му започва преди около 5000 години.

Смята се, че още хората от медно-каменната епоха са подредили тези големи камъни в окръжност с диаметър 113 метра. Общо камъните са 93.

Най-вероятното предназначение на Стоунхендж е да служи за свещено място, на което да се извършват религиозни ритуали.

По време на бронзовата епоха са поставени и първите монолити, които тежат около 26 тона. Така през вековете са добавяни още монолити, а в края на 17 век е бил построен и храмът.

Тъй като камъните са големи и много тежки, се предполага, че те са били транспортирани по вода със салове или са били търкаляни по дървени дънери. Вероятно е била построена и специална дървена конструкция, която е помогнала за тяхното подреждане в този вид, в който ги виждаме днес.

Стоунхендж в превод означава висящи камъни.

Римска керамика, метални предмети и монети са били открити по време на различни разкопки на Стоунхендж.

През 2008 година са открити археологически доказателства, които предполагат, че на това място може да е имало гробище още преди да е построен самият Стоунхендж.

През 1960 г. астрономът Джералд Хокинс изказва предположение, че мегалитните камъни са били ползвани като астрономически календар, с различни точки, съответстващи на астрологични явления като слънцестоенето, равноденствия и затъмнения.

Има много и различни предположения относно предназначението на Стоунхендж. Според някои от най-разпространените, главното му предназначение е за астрономическа обсерватория.

Разбира се, много хора вярват, че Стоунхендж е построен от извънземни, но доказателства за това няма.

Свързани статии

Някои от най-често срещаните теории за Стоунхендж са, че това е религиозно място за поклонение, място за жертвоприношения, погребения, кремации.

От 1986 година Стоунхендж е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Според исторически сведения, Джордж Вилиърс, който бил 1-ви херцог на Бъкингам, заповядал да се направи голям изкоп в средата на Стоунхендж, за да се търси заровено съкровище.

Всяка година между 800 000 и 1 млн. туристи посещават магическото място.

Коментирай