Любопитни факти за астрологията

Нострадамус е бил астролог

2017-04-28 14:13:00 | Михаела Лазарова

Днес прочетохте ли вашата астрологична прогноза? Астрологията се основава на идеята, че има връзка между разположението на планетите и поведението на човека, роден по същото време. Преди векове тя е била инструмент за предсказване на бъдещето. Какво още не знаете за нея?

Астролози смятат, че Луната може да повлияе върху телата ни по същия начин, както влияе на океаните и моретата. Пълнолунието например както и други фази на Луната не само влияят върху нашето настроение и сън, но и оказват влияние върху контрола на телесните течности. Ето защо много хора спазват така наречената лунна диета.

Астрологията е на хиляди години. Първите известни писания около звездите датират отпреди 5000 години, под формата на глинени плочки, на които са записани данни за движението на планетите, наблюдавани от месопотамските учени свещеници.

Разделянето на небето на дванадесет зодиакални знаци и първият известен хороскоп датират от 5 в. пр. н. е.

Според проучване жените са тези, които четат повече хороскопи. Това обяснява донякъде защо в популярните списания и женски сайтове отделят специално внимание на страницата със зодиака.

Според някои исторически източници шумерската цивилизация поставя основите на астрологията. Сред всички велики цивилизации, шумерите са тези, които полагат основите на астрологически изследвания. Те първи назовават Марс като планета на силата и войната и Венера като планета на женствеността и плодородието. Според други астрологията поставя своето начало във Вавилон.

След Платон, Аристотел и други учени считали астрологията за наука.

Освен от датата на раждане, зодията се определя и от позицията на Слънцето в деня, който сте се родили.

Знаете ли, че самият Хипократ твърдял, че „лекар без познания по астрологията няма право да се нарича лекар“?

В астрологията асцендентът се отнася до поведението и характера на човек, а зодията предоставя информация за характеристиките на индивида.

През Средновековието редица католически папи са се доверявали на астрологията и са следвали съветите на астролозите.

Още по темата

Знаете ли, че дори Нострадамус се е доверявал на астрологията? Един от най-известните пророци предрекъл Втората световна война, убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди, 11 септември, както и победата на Обама в изборите през 2008 година е бил и добър астролог.

Хороскоп се нарича разположението на небесните светила в деня и часа на раждане на даден човек. По този начин се изчисляват 12 астрологични домове включително и асцендентът.

Знаете ли, че в САЩ има около 10 000 професионални астролози?