Знаете ли, че...?

Дворецът Кенсингтън – резиденцията на принцеса Даяна

Едно невероятно място

19.07.2018г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Не може да отидеш до Лондон и да не видиш кралските дворци и паркове. Една от най-големите туристически атракции е лондонската резиденция на кралското семейство – дворецът Кенсингтън. Той е тяхна собственост от 17-и век. 

Дворецът е построен през 1605 г. от сър Джордж Копин. През 1619 г. сградата е закупена от първия граф на Нотингам и е наречена Нотингам Хаус, от 1689 година става собственост на крал Уилям III и кралица Мери II.

Любопитни факти за двореца:

Казват, че дворецът Кенсингтън е тъжно място за дамите, които са го обитавали. Така например кралица Ан забременяла седемнайсет пъти, докато живеела там, но нейните наследници не доживявали да седнат на трона. Кралица Каролайн починала след осмата си бременност. Принцесите  Маргарет и Даяна също са били доста нещастни през времето, в което живеели в двореца.

Джордж II е последният управляващ крал, който живее в двореца Кенсингтън. След това монарсите предпочитали да живеят в Бъкингамския дворец. 

Знаете ли че, дворецът Кенсингтън е дом на принцеса Даяна, след като тя се омъжва за принц Чарлз и по-късно, когато двамата се разделят. Много от роклите на Даяна са изложени във "Fashion Rules Restyled", в която можете да видите и дрехите на принцеса Маргарет.

Кралица Виктория не само се е родила в двореца, но там е обявена за кралица и за първи път среща в Кенсингтън принц Алберт. На източния фронт на двореца може да бъде видяна и статуята на кралица Виктория, изваяна от дъщеря й, принцеса Луиза. 

От 1911 до 1914 г. Лондонският музей е временно базиран в двореца Кенсингтън.

Сгушена сред елегантна растителност се намира и оранжерията, която в продължение на 300 години е била специално място за кралски сбирки и тържества. 

Дворецът е заобиколен от голям парк с езеро, в което могат да бъдат видени патици и лебеди. Близо до него е разположена и любимата цветна градина на принцеса Даяна. В нея могат да се видят красиви растителни видове, но най-вече лалета. 

Свързани статии

Знаете ли, че по времето на Втората световна война сградата на двореца е сериозно пострадала?

Принцовете Уилям и Хари са отгледани в двореца Кенсингтън и тя остава официалната резиденция на принцеса Даяна до смъртта й през 1997 година.

След смъртта на лейди Даяна, повече от 1 милион букети цветя са били оставени извън портите на двореца. Днес туристите продължават да оставят цветя за нея. 

Към днешна дата една част от двореца е отворена за туристи. Там ще може да си купите билети, които струват около 18 паунда, да пиете по едно хубаво кафе до двореца или в сградата на оранжерията и разбира се, да си купите сувенири за спомен. 

Коментирай