Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... не трябва да спите в самолет при излитане и кацане?

Защо е важно да сте будни?

08.09.2017г. / 14 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пътуването със самолет е изтощително. Чакането, докато преминете през всички проверки и докато се качите в самолета може да отнеме много часове, особено ако полетът е закъснял. 

Веднъж след като най-после сте се качили в самолета, намерили сте мястото си, разположили сте се удобно, ви иде да заспите блажено със слушалки в ушите. Така или иначе ще чакате още, докато всички пътници се качат и най-после самолетът излети. 

Как да разберете дали детето има проблем със слуха?

Неусетно се одремвате и заспивате. На много пътници им се е случвало да заспят още преди самолетът да е излетял. Това обаче може да се окаже сериозен риск за здравето ви. И не е защото може да се ударите някъде в ръбовете на седалката, а защото по време на сън нямате съзнателен контрол над рефлекса за преглъщане. 

Каква вреда на здравето може да причини това? 

При излитане и кацане налягането в кабината на самолета рязко и осезателно се променя. Това атакува директно вътрешното ви ухо, а заедно с него и слуховия нерв. Преглъщането е естествен механизъм на тялото за изравняване на налягането в средното ухо. По този начин се избягва притискането на слуховия нерв и увреждането му. 

Свързани статии

Ако сте будни ще ви е много по-лесно да контролирате този процес. Ако обаче спите, напрежението в тъпанчето може да се увеличи многократно. Това може да доведе до дълготрайно заглъхване на ушите, силни болки, загуба на слуха, кървене от носа. 

Какво е фетален алкохолен синдром?

Бързата промяна във височината оказва сериозно влияние върху ушите. Това предизвиква вакуум в евстахиевите тръби, предизвикващ блокаж в слуха, а понякога и в равновесието. 

Следващият път, когато пътувате със самолет знайте, че е от голяма важност да отложите заспиването за момента, в който самолетът ще се е издигнал на максимална височина и налягането в кабината ще е стабилизирано. 

Снимка: istock

Коментирай