Знаете ли, че...?

Донатела Версаче – модна икона с буен характер

Какво не знаете за нея

26.12.2017г. / 09 01ч.
Михаела Лазарова
Донатела Версаче. Снимка: Reuters

Донатела Версаче. Снимка: Reuters

Тя е творчески директор и вицепрезидент на една от луксозните италиански марки. Модната икона Донатела Версаче успя да излезе от сянката на своя покоен брад Джани, който основава бранда през 1978 година.

Донатела много трудно преживява внезапната загуба на брат си, когато през 1997 година той е убит пред дома си в Саут Бийч, Флорида. Кокаин, алкохол, скъпи и ненужни покупки, буен характер, изправят пред фалит модния бранд.

По молба на своите близки Донатела постъпва в хоспис, където се бори със своите пороци. Завръщането ѝ е шеметно, а днес тя продължава да развива семейния бизнес успешно.

Какво още не знаете за модната икона?

Донатела Франческа Версаче е родена на 2 май 1955 г. в град Реджо ди Калабрия и е най-малката от 4 деца в семейството.

Баща ѝ е личен финансист на италианската аристокрация. Нейната по-голяма сестра Тина, умира едва 12-годишна от неправилно лекувана инфекция с тетанус.

Брат й Санто Версаче притежава 30% от акциите на Versace.

В средата на 70-те години Донатела последва по-големия си брат Джовани (Джани) във Флоренция, за да се отдаде на модата.

Знаете ли, че през 80-те години на 20 век Джани Версаче пуска парфюм, посветен на Донатела, наречен „Blonde“, като ѝ дава и собствен етикет, модна линия Versus, който и до ден днешен е част от Versace.

Според завещанието на покойния си брат, Донатела наследява 20% от компанията, 30% за брат ѝ Санто, а 50% Джани оставя на своята племенница Алегра, която е дъщеря на Донатела.

Година след смъртта на Джани, Донатела прави своето първо ревю в хотел Риц в Париж.

Като моден дизайнер Донатела има редица върхови моменти и единият от тях е създаването на разкошната Versace Green Dress, известна още като „Jungle-Dress“, носена от Дженифър Лопес на наградите Грами.

Знаете ли, че Донатела е патрон на фондацията на Елтън Джон „Elton John AIDS“?

Тя и бившият ѝ съпруг американски модел Пол Бек имат две деца, дъщеря Алегра Версаче Бек (родена на 30 юни 1986 г.) и син Даниел Пол Бек (1990 г.). През 1987 г. Донатела се омъжва за Пол. През 80-те години среща Джани и Донатела и става консултант на марката.

Въпреки развода си, Бек продължава да работи с Донатела, като запазват добрите си взаимоотношения.

Свързани статии

Освен модата, компанията вгражда своето великолепие в редица луксозни хотели по целия свят и разбира се невероятният Burj al-Arab, в който луксозните стаи са обзаведени с мебели и аксесоари, дело на италианския бранд.

Знаете ли, че Лейди Гага написва песента „Donatella“, която е част от албума ѝ „Artpop“ за Донатела?

Донатела Версаче е близка приятелка с редица знаменитости, сред които Елтън Джон, Катрин Зита-Джоунс, Кристина Агилера, Елизабет Хърли, Деми Мур и други, като е имала близки взаимоотношения и с покойната лейди Даяна.

Снимки: Reuters

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати