Знаете ли, че...?

Защо е опасно да слагате лед в напитките си?

Особено по заведения и ресторанти

18.03.2019г. / 06 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво е студената лимонада без лед! Ами какво да кажем за уискито, газираните напитки, студения чай, шейковете, смутитата, фрешовете и всички други напитки, към които се сервира лед. Ледът е една от най-често употребяваните добавки към напитки и алкохолни питиета, коктейли, но се оказва, че носи огромен потенциален риск за здравето.

Кога напитките с лимон не са добър избор за здравето ви?

Ако сте се почувствали малко странно след консумация на напитка с лед, имали сте симптоми на някакъв стомашно-чревен дискомфорт, то може именно ледът да е в основата на проблема. Защо?

В леда има фекални бактерии

Ако мислите, че фекалните бактерии се срещат само в тоалетната, грешите. Те са навсякъде около нас – върху повърхностите, които докосваме, в градския транспорт, върху банкнотите, мобилните ни телефони. Срещат се и върху леда, сервиран в заведения и ресторанти. Причината е контактът със замърсени повърхности.

През 2017 година BBC и The Guardian публикуват резултати от изследване, в което е тествана вода с лед от три известни световни вериги за кафе, които оперират и в България. Резултатите сочат, че в трите заведения пробите били положителни. Във водата се съдържали фекални бактерии в различен процент за различните кафенета.

Една от причините е транспортирането на леда. Не всички заведения разполагат с машина за лед и се налага ледът да бъде доставян. Преносът му, досегът му с различни повърхности и съхранението му на търговския обект увеличават риска от заразяване с фекални бактерии.

Машината за лед може да съдържа мухъл

Дори заведението да разполага с машина за лед на място и да не се налага да го доставя отвън, това не намалява риска от патогени и микроорганизми. Мухълът е сред тях. Тъй като машините за лед представляват влажна среда за развитие на подобни микроорганизми, те могат да навлязат в леда при недостатъчно стриктно спазвана хигиена.

Какво се случва в тялото, когато заместим всички напитки с вода

Организациите за контрол на храните всъщност не контролират напълно леда

Логично е след като ледът е добавка, свързана с храните и напитките, той да попада под контрола на инспекторите по храните във всяка държава. Оказва се, че не е съвсем така. Под прицела на правилата и разпоредбите попада само опакования лед, предназначен за продажба и доставка. Съхранението на леда или добиването му чрез специална машина на обекта не подлежи на строг контрол. Така опасностите за здравето нарастват.

Ледогенераторите съдържат още повече потенциални опасности

Има много причини машините за лед да са опасни за здравето. Ако не се експлоатират правилно, както нерядко се случва, те могат да се превърнат в развъдник на гниещи микроорганизми, бактерии, дрожди, мухъл, гъбички. Ако водата не се източва напълно и редовно, не се заменя с чиста и повърхностите на машината не се дезинфекцират със специален препарат, влагата и водата в машината създават условия за растеж на бактерии.

Освен това по тръбичките на машината може да се образува слуз при недобра хигиена, която да започне да се натрупва и да замърсява кубчетата лед, образували се в генератора. Така бактериите попадат лесно във вашето питие.

Коментирай