Знаете ли, че...?

Защо не трябва да пускаме водата в тоалетната при отворен капак?

Кои са потенциалните опасности за здравето

18.03.2019г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Микробите и болестотворните микроорганизми, бактериите и гъбичките – всички тези невидими за окото гадинки са навсякъде около нас. Те могат да ни разболеят по всевъзможни начини, да предизвикат инфекции, диарии, тлеещи огнища в телата ни без да подозираме, докато не се проявят някакви симптоми.

Почистете тоалетната чиния само с три съставки

Едни от най-разпространените патогени в ежедневието ни са фекалните бактерии. Те буквално са навсякъде. Пренасяме ги чрез ръцете и кожата си до всичко, до което се докоснем, независимо от хигиенните ни навици. Разбира се, колкото по-често мием ръцете си, толкова по-малък е рискът от заразяване с тях или опасното им размножаване.

От малки сме възпитавани да си мием ръцете, да прикриваме с ръце устата си, когато кашляме или кихаме, да не пием замърсена вода, да изхвърляме боклука си в кофата.

Но се оказва, че има един навик, който не всеки човек има, а би било добре да се възпита от ранна детска възраст с оглед опазване на здравето.

Това е пускането на водата в тоалетната при затворен капак.

Защо това е важно?

Проучване, публикувано от American Journal of Infectious Control, цитирано от oola.com констатира, че фекалната материя и повръщаното в комбинация със завихрянето на водата при пускане на тоалетната образуват аерозоли. Тези съединения могат да се пренесат във въздуха и до всяка повърхност в банята, създавайки потенциален риск от заразяване.

Как да отпушите запушената тоалетна?

Свързани статии

Причините всяка баня, в която има тоалетна и която се пуска с отворен капак, да е толкова силно замърсена с фекални бактерии се крият именно в липсата на навика за затваряне на капака на тоалетната чиния.

По този начин фекалните бактерии се разнасят свободно из въздуха в банята, полепвайки не само по седалката, но и по всяка повърхност, до която можете да се докоснете в банята, включително хавлиите и кърпите за лице.

Специалистите съветват всяко домакинство да си създаде навика да затваря капака на тоалетната след употреба и преди пускането на водата. Това намалява значително риска от разпространение на микроорганизми и патогени в банята, респективно в цялото жилище.

 

Коментирай