Знаете ли, че...?

Каква е истината за зелените очи

Знаете ли, че те всъщност никога не са зелени?

13.12.2022г. / 12 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зелените очи са едни от най-магнетичните и впечатляващи очи сред всички. Никога не остават незабелязани. Енигматичен, хипнотизиращ, зеленият цвят определено привлича вниманието. Неслучайно зелените очи са станали обект на възхвала в литературата, живописта, поезията, фотографиите. През 1985 година снимка на списание National Geographic на зеленооко момиче обиколи света и стана една от най-емблематичните и пленителни фотографии на всички времена.

Какво не знаем за зелените очи? Какво се крие зад тяхната магнетичност и красота?

Какво може да промени цвета на очите ни?

Те са най-привлекателният цвят на очите

Ако очите ви са зелени, радвайте се – може би точно те са в основата на това да се радвате на одобрение и симпатии от страна на хората около вас. Изследване на allaboutvision.com, цитирано от thelist.com констатира, че зеленооките хора се радват на най-голямо внимание от другите. Те са подсъзнателно привлечени от вас и до голяма степен цветът на очите ви играе роля за това.

Зелените очи са рядкост

В световен мащаб това е така, тъй като кафявите са сред най-масовите, следвани от сините. Не и ако сте в Европа обаче. Според worldatlas.com сред европейците има най-много зеленооки от всички континенти. Освен това има още един цвят на очите, който е дори още по-рядък от зелените и това е сивият цвят.

Всъщност ирисите само изглеждат зелени, но в действителност не са

Може да ви прозвучи странно и невъзможно, но никой всъщност не притежава зелени очи. Те само изглеждат такива заради специфичното пречупване на светлината, което създава тази илюзия.

Според изследване, публикувано в eyesite.co.uk зелените очи не съдържат зелен цвят. В тях има особена смес от кафяви пигментни клетки, жълтеникав липохромен пигмент, които благодарение на разсейването на светлинните вълни създават впечатлението за зеления цвят на очите. Но той действително не е такъв.

Никой никога не се ражда със зелени очи

Новородените бебета имат сини или сиви очи. Дори считаните за най-масови – кафявите, не са такива след раждането. Това е така, защото меланоцитите – пигментните клетки, които определят цвета на очите, започват бавно да се делят и натрупват след раждането. Цветът на очите, който детето ще има като възрастен, ще се прояви чак след първата година след раждането, а в много случаи и дори след това.

Жените по-често имат зелени очи от мъжете

Науката не е сигурна защо жените по-често имат зелени очи от мъжете. Според изследване от 2013 година, публикувано в Journal of Statistics Education, учени са установили, че 12% от мъжете взели участие в изследването имали зелени очи за разлика от жените, които били зеленооки в 18% от участничките. Изследователите установили също така, че техните резултати са много близки до тези в други изследвания.

Естествени методи срещу сухота в очите

Хора от всички раси имат зелени очи

Не е задължително да сте европеец с руса коса и бяла кожа, за да имате зелени очи. Изследванията сочат, че хора от всички раси и континенти, включително Африка и Азия имат зелени очи. Случва се по-рядко, но не е изключено. Феноменът се дължи на определен ген, който предизвиква пигментацията на клетките в ириса да наподоби зеления цвят.

Зелените очи са в здравословен риск

Може да са най-привлекателни, но за съжаление, зелените очи са и най-податливи на здравословни проблеми. Зеленооките хора са няколко пъти по-податливи към развитие на различни видове рак. Това е така, защото зелените и сините очи съдържат по-малко пигмент от кафявите. Тъй като пигментните клетки имат задачата да предпазват кожата и тъканите на повърхността ѝ от вредната UV-радиация, при светлите очи тази бариера е по-слаба.

Коментирай