Знаете ли, че...?

Митове за дезодорантите и антиперспирантите

Толкова ли са лоши за здравето?

02.06.2019г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че изпотяването е напълно нормален физиологичен процес, необходим за правилното функциониране на организма, никой не обича да мирише на пот, камо ли някой друг да излъчва неприятната миризма около него. Счита се за нечистоплътно човек да се остави на естествените си ухания без притеснения. Могат да си го позволят ексцентрични известни личности, като Брад Пит, Матю Макконъхи, Камерън Диас, които са противници на употребата на дезодоранти и антиперспиранти заради потенциалните рискове за здравето, които носят.

Повечето хора обаче не са звезди и трудно могат да си позволят да оставят телесната им миризма да се разнася из офиса под недоволните погледи на колегите, размахващи пръст около носа си и гледащи враждебно.

Митове за любовта, в които все още вярваме

Никой не иска да бъде сочен за „миризливкото на офиса“ и заради това използваме всякакви средства за блокиране на изпотяването, мокрите петна по дрехите и лошата миризма. Правим го обаче със свито сърце, защото знаем, че употребата им е вредна.

Колко вредна е всъщност? Кои са митовете, които се разпространяват относно дезодорантите и антиперспирантите?

Мит: Най-подходящото време за слагане на дезодорант/ антиперспирант е сутринта

Въпреки че е добре кожата да диша през нощта и да няма преграда между нея и въздуха, хората с повишена секреция на потните жлези вероятно ще са облекчени да разберат, че могат да прилагат антиперспирант и през нощта. По този начин кожата поема по-качествено продукта, като му позволява да блокира изпотяването, тъй като през нощта отделянето на пот е сведено почти до нула заради забавянето на метаболизма. На сутринта можете да приложите още малко от продукта за повече сигурност.

Мит: Антиперспирант и дезодорант е едно и също

Не е така. Неслучайно и наименованията им са различни. Разликата идва от съставките в двата вида продукти. В антиперспирантите се съдържат алуминиеви соли, които навлизат в потните жлези през кожата и блокират секрецията на течност от тях. Образува се желеподобна тапа, която не позволява на потта да излиза от кожата.

Продуктите са дерматологично и медицински тествани. Алуминиеви соли се използват и в медицинската козметика против изпотяване, следователно тя е безопасна за употреба.

В дезодорантите не се съдържа алуминий. Този продукт е по-скоро предназначен за свежест, отколкото за блокиране на изпотяването.

Свързани статии

Мит: Антиперспирантите предизвикват рак на гърдата

Много изследвания са проучвали този слух, но така и не съществува открита пряка връзка между антиперспирантите и рака. „Специалисти онколози, благотворители и здравни организации, включително Американската агенция по храните и лекарствата заедно с Европейския научен комитет по безопасност на храните смятат, че няма убедителни доказателства, свързани с потенциалния риск от антиперспирантите спрямо здравето на млечната жлеза“, изтъква Лори Койл, директор „проучване и развитие“ в международна компания, произвеждаща козметични и почистващи продукти пред sheknows.com.

Митове за косата, в които много хора вярват

Мит: Мъжете се потят повече от жените

Не съществува такова съотношение, базирано на пола. Онова, което има значение за количеството отделена пот е големината на тялото, индексът на телесна маса, физическата активност или липсата на такава, хормонални заболявания, заболявания на обмяната на веществата. Те са в основата на това дали човек се поти повече или не.

Мит: Антиперспирантите пречат на тялото да отделя токсини

Токсините не се отделят само от потта под мишниците. Черният дроб и бъбреците имат нелеката задача да ги извеждат от тялото чрез екскрементите, които произвеждат, както и крайните продукти от метаболизма.

Коментирай
Свободно време