Знаете ли, че...?

Защо котките „месят“ или „масажират“ с лапи?

Знаете ли защо го правят?

30.06.2019г. / 06 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Котките имат огромна палитра от странни навици, които често остават неразгадани. Тези странни същества могат да ни накарат да се смеем, да се страхуваме или просто да се питаме „какво всъщност прави сега?“

Кои симптоми издават алергията към котки>>>

Един от тези странни навици е така нареченото „месене“ с лапички. Движението, което котките правят прилича едновременно на месене на тесто и ли масажиране. Те го правят винаги на меки повърхности – дивани, възглавници, одеяла, за разлика от точенето на ноктите, което е върху твърди повърхности.

За онези, които не се сещат какво представлява котешкото „месене на хляб“, ще обясним. Ако не сте забелязали, понякога котките застават спокойно и започват да редуват едната си лапичка с другата, като равномерно разпъват и свиват пръсти без да пускат нокти. Изглежда сякаш наистина омесват тесто.

Странни факти, които не знаем за котките>>>

Защо го правят?

Свързани статии

Защото се чувстват спокойни и в безопасност

Една от теориите е, че котките по инстинкт правят това движение още когато сучат от майка си. Притискайки гърдите ѝ те си осигуряват достъп до достатъчно количество мляко. Инстинктивно този навик остава в подсъзнанието им и като възрастни котки. Ето защо, когато се чувстват добре и в безопасност, те започват да правят същото това движение, често придружено и от мъркане.

20 причини да харесваме котките толкова много>>>

Някои котки месят само когато стопанинът им ги гали или чеше. Това също потвърждава теорията за комфорта и спокойствието.

Маркират територия

Другата възможна вероятност котките да месят е маркирането на територия. Всичко, до което се докосват, има своята миризма. Тя се усеща най-добре чрез лапите на котките, тъй като чрез тях те докосват предметите в къщата. Вероятно втривайки лапите си в различните повърхности котката ви си маркира разни предмети, които счита за свои.

Коментирай