Знаете ли, че...?

Защо бебетата не могат да ядат мед?

Природният продукт е опасен за тях

07.10.2019г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За една майка най-важното нещо е да предпази малката си рожба. Беззащитните бебета зависят изцяло от майката, особено в периода на кърмене и захранване. Неслучайно храните се включват поетапно в менюто на бебето, но има някои продукти като меда, които са опасни за бебетата под една годинка. Защо?

Съвети за лесно хранене с шише

Медът е богат на антиоксиданти, минерали, витамини. Той е чудесен избор, когато говорим за природен подсладител. Но защо бебетата да не могат да се възползват от ползите му?

Главната причина медът да не е подходящ за бебетата е определен тип бактерия, клостридиум, която потенциално се развива в меда. Тя се среща в почвата и праха. Чрез опрашването тази бактерия преминава в меда на пчелите. В случаите, в които тази бактерия се открива в меда, тя може да засегне храносмилателната система на бебетата, които все още имат недостатъчно зряла имунна система. Това създава риск от сериозни инфекции, включително ботулизъм. Изходът от подобни състояния при малки бебета е много несигурен.

Едни от типичните симптоми са летаргия, проблеми със сученето, слаб плач, намален мускулен тонус, затруднено дишане.

Как да отгледаме щастливо бебе?

Как реагира недоразвитата храносмилателна система на бебето на заразения мед?

Една от причините бебетата да не могат да се справят с бактерията клостридиум е, защото храносмилателната им система не е достатъчно добре развита като тази на възрастните. Киселинността в стомаха на бебетата е слаба дори по време на хранене, което позволява на бактериите да се загнездват и развиват вътре. По-високата киселинност в храносмилателния тракт на възрастните помага за убиването и неутрализирането на попадналите в него бактерии.

8 признака, че бебето ви е болно

Ето защо медът е храна, която е забранена за бебета под една годинка. Той ще бъде внесен в организма след като се премине тази възраст и имунната система вече се е запознала с голяма част от хранителните вещества преди това.

Коментирай