Знаете ли, че...?

Любопитни факти за близнаците

Какво прави тяхната същност толкова уникална

08.01.2020г. / 09 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Връзката между братя и сестри е невероятна. А тази между близнаци е още по-специална и това е всеизвестен факт. Има обаче още някои по-малко известни факти за тях, които ще ви изненадат. В рубриката ни „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с тях.

Кучетата могат да различат еднояйчни близнаци

Колкото и идентични да са двойките еднояйчни близнаци, миризмата им се различава и това е начинът, по който кучетата успяват да ги различат.

Преждевременно родени близнаци се държат за ръце (видео)

Близнаците по-често са левичари

В проучване от 2009 година, публикувано в списанието Neuropsychologia, финландски учени установяват, че левичарството е по-често срещано явление при близнаците, отколкото при тризнаците и онези, които нямат братя и сестри.

Някои идентични близнаци са „огледално“ идентични

Около 25% от идентичните близнаци са огледални копия един на друг, според статия на Scientific American от 2012 година. Много често при близнаците се наблюдават сходни белези, например бенки или особености, които при единия близнак се намират от едната страна на лицето или тялото, а при другия на противоположната. Няма научно обяснение на този феномен, но е забележителен.

Най-много близнаци има в Африка

Според данни, публикувани в PLOS One от 2011 година, Африка е с най-голяма честота на раждания на близнаци в целия свят – 18 на всеки 1000 души.

Близнаци, които не разбират, че са родени! (видео)

Близнаци, израснали поотделно все пак имат сходства

Според списание Science, природата и генетиката си казват своето. Според проучване, цитирано от списанието, дори израсналите поотделно еднояйчни близнаци имат сходства в характерите, споделят общи интереси и темперамент.

Близнаците се сближават още в корема на майката

Ако стоите в помещение с непознати хора известно време, започвате да общувате. Обстоятелството го налага, а и в човешката природа е вкоренен поривът за социализиране. Това кара близнаците да се сближат помежду си още в утробата на майката. Те започват да контактуват помежду си между 14 и 18-а гестационна седмица до края на бременността.

Много забавни факти за мъжете

Близнаците имат свой собствен език

Близнаците развиват свой индивидуален начин на комуникация, често неразбираем за околните. Това се случва още в началните месеци след раждането. Еднояйчните близнаци започват да „говорят“ помежду си и фактически да се разбират преди изобщо да са формирали речта си на възраст по-малка от 2 години.

Какви са рисковете при многоплодна бременност?

Свързани статии

Майките на близнаци живеят по-дълго

В обширно проучване от 2011 година изследователи от Юта, САЩ, разгледали данните на около 55 хиляди бебета близнаци и техните майки. Учените стигнали до заключението, че майките на близнаци били със средно по-ниска смъртност след настъпване на менопауза.

Любопитни факти, от които ще ви стане хубаво

Появата на двуяйчни близнаци зависи от гените на майката

Гените на бащата не играят съществена роля при формирането на двуяйчни близнаци, според учени от Университета в Бризбейн, Австралия. Шансовете за бременност, произтекла от две различни оплодени яйцеклетки са по-големи, ако майката има сестра, майка, баба или леля, които са родили близнаци.

Интересни факти за бебетата, родени през януари

Коментирай