Притчи, мъдрости, цитати

Притча за мъдрия самурай

Не приемайте хорската злоба

11.05.2015г. / 12 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато някой направи добрина за нас, редно е да отвърнем със същите чувства. Но как трябва да постъпим, когато насреща си имаме човек, който ни поднася обиди, унижения и злоба?Следващата поучителна история ще ви даде отговор на този въпрос.

Притча за мъдрия самурай

В едно японско село живеел стар самурай. Освен че бил много мъдър, хората от години разказвали легенди за неговата непобедимост. Веднъж, докато наставлявал своите ученици, пред него се явил млад боец, известен със своите арогантност и жестокост.

Войнът бил известен със своята нечестна техника. Той изчаквал противникът му да направи първата крачка, възползвал се от направените грешки и контраатакувал внезапно. Също така войнът никога не бил губил в битка.

Затова решил да се изправи срещу мъдрия и стар самурай, да спечели битката и да се прослави. Мъдрецът не се поколебал и приел съревнованието. Младият боец започнал да обижда стария човек.

След това започнал да хвърля камъни по него, да го проклина, заплюл го в лицето. Но през цялото това време старецът останал спокоен. Минали часове и младият войн изморен и раздразнен от невъзмутимостта на самурая, решил да се оттегли.

Свързани статии

Учениците на мъдреца били възмутени от постъпката на младия мъж и попитали учителя си:

– Защо не отвърнахте на обидите и не влезнахте в битка? Да, можеше да загубите, но нямаше да покажете такава слабост...

Учителят им отговорил:

– Ако някой дойде при вас с подарък и вие не го приемете, то на кого ще принадлежи този подарък?

– На този, който го е поднесъл. – отговорили учениците.

– Същото важи и за завистта, омразата и проклятията. Стига да не ги вземеш, те продължават да са притежание на този, който ги носи със себе си.

Коментирай