Притчи, мъдрости, цитати

Притча за откраднатите пари

Как виждаме хората край себе си

17.12.2015г. / 16 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как възприемате света край себе си? Ако харесвате рози и червен цвят, то когато видите червена роза, тя ще ви хареса. Една книга е увлекателна за вас ако сте я прочели цялата, или пък не е, ако я оставите още в началото. А с хората как е? Как виждаме тях?

Следващата поучителна история ще ви разкаже за това как неправилната и прибързана преценка може да ни изведе на грешен път спрямо някого.

Притча за откраднатите пари

Веднъж земеделецът забелязал, че чантата му с парите я няма. Претърсил цялата къща, но никъде не я открил и решил, че е бил окраден. Започнал да си припомня кои хора са му гостували в къщата наскоро и след дълго анализиране той хвърлил вината за липсващата чанта върху сина на фермера.

Ден след кражбата земеделецът срещнал фермерския син и в поведението му забелязал някои доказателства, които според него показвали, че той е крадецът. След няколко дни двамата отново се срещнали, а момчето още по-притеснено погледнало мъжа. Но земеделецът имал само косвени доказателства и не знаел как да постъпи.

Свързани статии

Минали още няколко дни и отново се срещнали, а момчето пак се държало повече от подозрително. Мъжът много се ядосал и този път бил решен да отиде при фермера и да му каже, че синът му е крадец. Точно тогава жена му казала:

– Виж какво намерих зад леглото. – казала тя и му подала липсващата чанта с пари.

На другия ден земеделецът срещнал фермерския син, но той не му изглеждал като крадец.

Коментирай