Притчи, мъдрости, цитати

Притча за празната лодка

За това как да управляваме емоциите си

14.01.2016г. / 12 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Според астролозите новата 2016-та година ще бъде година не само на промени, но и на изпитания. Емоциите ще заемат своя връх, ето защо е важно да знаем кога и как да ги използваме или кога и как да ги контролираме.

Следващата поучителна история ще ви напомни, че е добре да приемате с усмивка всяко предизвикателство, което се опита да изпита вашата емоционална интелигентност.

Притча за празната лодка

Лин Чи бил голям мъдрец. Веднъж го попитали как винаги успява да запази спокойствие и да балансира емоциите си. Тогава той им разказал следната история.

„Когато бях млад, обичах да плавам с моята лодка. Тя беше малка, но с нея можех да плавам в езерото часове наред. Веднъж бях седнал в нея със затворени очи и медитирах.

Беше прекрасна нощ. Изведнъж лодката ми бе ударена от друга. Веднага станах изпълнен с гняв и започнах да проклинам този, който беше в другата лодка. Но поглеждайки добре видях, че лодката е празна.

Свързани статии

Нямах друг избор, освен да затворя отново очи и да се вгледам в гнева си. В тази тиха нощ успях да стигна до центъра на своята душа. Празната лодка бе моят учител. Оттогава, когато някой се опита да ме ядоса или нарани, аз се усмихвам и казвам: Тази лодка също е празна.“

Още притчи може да прочетете в рубриката ни „Притчи и мъдрости“.

Коментирай