Наесен с песен

Как да изберем подходяща ученическа чанта?

От каква ученическа чанта се нуждае детето в различните етапи на обучението?

26.08.2015г. / 16 35ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Намирането на най-подходящата раница за училище е не просто важно – то е от първостепенно значение за учениците. 

Родителите трябва да се съобразят с нуждите на детето си в зависимост от възрастта му, класа, в който се намира, дори пола на детето. 

Училищните чанти са много тежки за децата. За да се избегнат гръбначни изкривявания и други здравословни проблеми трябва да се подбере най-добре балансираната ученическа чанта. 

От каква ученическа чанта се нуждае детето в различните етапи на обучението?

Предучилищна възраст

Ако вашето дете е в предучилищна възраст, малките и удобни раници са най-добри за носене. Нужно е да са толкова големи, колкото да поберат 1-2 тетрадки, кутия за обяд, малка кърпа и пособия за писане.

В предучилищните занимални обикновено децата имат свои шкафчета, в които държат учебните си пособия, затова носенето им всеки път в раницата не е задължително.

Основно училище

На първокласниците са им нужни малко по-големи чанти, тъй като и учебните пособия стават повече със започване на училището. Все пак, възрастта им е крехка и прекалено тежките товари са непрепоръчителни. 

Възползвайте се, ако в училището на детето ви има шкафчета за учебници. Не взимайте прекалено голяма чанта. За предпочитане е да изберете чанта на колелца. Така дори раницата да е претоварена няма да навреди на детето.

Важно е да предвидите място за спортен екип, кутия за обяд, тетрадки по писане, четене и смятане, учебни помагала. 

Ако раницата не е с колелца, а се носи на гръб е по-добре да изберете правоъгълна раница. Така центърът на тежестта ще е балансиран и дори да е малко по-тежка това няма да предизвика гръбначно изкривяване. 

Гимназия

В средния курс на обучение и гимназията натовареността става все по-голяма. Учениците носят всички необходими учебници за съответния учебен ден плюс тетрадките за писане. Раницата, която трябва да изберете отново трябва да е добре балансирана. 

Препоръчително е да е от по-плътна материя, за да е по-издръжлива. Родителите и учителите трябва непрекъснато да напомнят на децата си да не носят раниците на едно рамо, защото големите ученици имат този навик. 

Независимо, че са вече по-големи, костната им система не е напълно заякнала, което крие риск от гръбначни и костно-ставни проблеми. 

Полезно е да изберете раница с отделения, за да може детето да сортира учебниците и учебните пособия по-лесно. Така няма да се намачкат, а и ще ги открива по-лесно. 

Коментирай