Дневникът на Мартина

Ние сме ковачи на собствената си съдба

Един вълнуващ разказ от Мартина Ганчева

29.02.2016г. / 14 00ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Скъпи читатели, днес споделяме новата история на Марти от рубриката ни „Дневникът на Мартина“.

Често гледаме към небето с надежда да видим падаща звезда. Или с часове търсим по поляните четирилистна детелина. Мечтаем да хванем златна рибка. Не си даваме сметка, че сме ковачи на собствената си съдба. Животът зависи от нас самите. „Човек сам си е мъдрец, сам си е подлец, сам на щастието си творец.“

Срещата ми с две вдъхновяващи момчета отприщи тези размисли. Параолимпийците Михаил Христов и Денислав Коджабашев. 20 000 волта отнемат ръцете на Мишо, но въпреки това той е на върха на спортната вълна. Дени е роден без дясна китка, но е истинска машина за медали.

Откъде черпят сили ощетените от съдбата? Те разчитат на себе си. Сигурно много пъти ги е боляло от погледа на другите, изпадали са в безтегловност, когато в един и същи ден колата и протезата откажат. Но и за миг не са се отказали от мечтите си. Те са борбени, мотивирани и мотивиращи. „Пътят е като животът – има начало и край.

Начинът, по който ще го извървиш, зависи от теб“. Думите на Мишо записах в дневника си. За да ги препрочитам, когато загубя кураж и надежда.

По света има много примери за такива хора. Може би сте чували за Виктория Модеста, британски модел и певица, родена в Латвия. Още като дете се среща с тъмната страна на живота. Лекарска грешка при раждането ѝ довежда до трайни проблеми с левия й крак. През 2007-а тя взема смелото решение да се подложи доброволно на ампутация, която да отстрани проблемния крак под коляното.

Така Виктория слага край на постоянните болки и с помощта на протезата възвръща мобилността си. Днес тя е истинска кралица на алтернативната красота и е твърдо решена да промени начина, по който се възприемат хората в неравностойно положение.

Подобна мисия има и Шантел Браун Янг. Когато е на 4 годинки, на корема ѝ се появява мистериозно бяло петно. След време цялото ѝ тяло се покрива с такива. Лекарите я диагностицират с рядката болест Витилиго – хронично кожно заболяване, при което собствената имунна система атакува пигментните клетки в кожата и те умират.

Въпреки болезнените преживявания и подигравките на околните, днес Шантел е световноизвестен модел. И има послание „Научи се да обичаш себе си“.

Научете се да обичате себе си. Вярвайте в себе си. Уважавайте се. Тогава няма да имате нужда от падаща звезда, четирилистна детелина или златна рибка.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Аврам ( преди 3 години )
Човек сам си е мъдрец, сам си е подлец, сам на щастието си творец.на кого е това???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар