Меню
Ръкохватки

Лесни сарми с кисело зеле

Традиционна рецепта за сарми с кисело зеле

23.12.2023г. / 11 36ч.
Илияна Николова
2 и ½ чаши ориз
5 чаши вода
100 мл олио
2 щипки черен пипер
1 бр кисела зелка
1 щипка сол
2 чаени лъжици мащерка
2 чаени лъжици червен пипер

2 и ½ чаши ориз 5 чаши вода 100 мл олио 2 щипки черен пипер 1 бр кисела зелка 1 щипка сол 2 чаени лъжици мащерка 2 чаени лъжици червен пипер

Продукти:

  • 2 и ½ чаши ориз;
  • 5 чаши вода;
  • 100 мл олио;
  • 2 щипки черен пипер;
  • 1 бр кисела зелка;
  • 1 щипка сол;
  • 2 чаени лъжици мащерка;
  • 2 чаени лъжици червен пипер

Измийте и изчистете ориза. Сложете го в тиган. Прибавете 2 чаши и половина вода (колкото е оризът), няколко лъжици олио, сол, черен пипер, мащерка. Нека оризът набъбне в тигана. Тогава го свалете от огъня.

Обелете най-горните 2 листа на зелката и ги оставете настрани. Откъснете и останалите листа като внимавате да не ги повредите. Във всяко листо сложете по една голяма лъжица ориз и оформете сарма. Направете това с всички зелеви листа.

Подредете на дъното на дълбока тенджера двете най-горни зелеви листа, за да не загорят сармите. Върху тях подредете самите сарми. Излейте останалите чаши вода. Похлупете с порцеланова чиния отгоре, за да не се развали формата на сармите при варенето.

Гответе за около 50 минути.

Снимка: личен архив

Вижте още:

Коментирай