Мисия кърмене

Често срещани трудности при кърмене

Маститът е един от най-често срещаните проблеми

07.10.2016г. / 10 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В много случаи началото на кърменето може да се окаже трудно, но веднъж започнали, определено нещата се променят. Вие самите, вашето постоянство, ще осигурят най-добрия старт в живота за малкото съкровище.

Болка при кърмене

Ключът за правилното кърмене е правилното засмукване. Вашето бебе трябва да отвори широко устичка и да поеме колкото е възможно по-голям диаметър от вашата ареола. Ако вашето зърно е деформирано и силно болезнено след кърмене, то това определено е знак, че бебчето не засуква правилно. Поднесете бебето към гърдите ви, а не обратното.

Преглъщане

Понякога, когато млякото ви дойде, е възможно да усещате гърдите си болезнени и твърди, поради което за бебето би било трудно да засуче. Продължавайте да се опитвате да го храните, тъй като това е единственият начин да намалите напрежението в гърдите.

За да улесните засукването бихте могли преди кърмене да изцедите малка част от кърмата си посредством помпата за кърма Philips Avent или като стимулирате гърдите си с ръка. Опитайте се да намалите чувството за тежест, като се отпуснете в топла вана.

За много майки спасение са топлите или студени компреси. В помощ могат да ви бъдат също така замразените листа на твърдо зимно зеле, както и увитите в кърпи топли бутилки вода. Молим ви, имайте предвид, че топлите и студени компреси се използват при различни обстоятелства – първите са подходящи, когато бихте желали да стимулирате лактацията, докато вторите се прилагат в случаите на възпаление и зачервяване на кожата.

Мастит

Маститът се изразява във възпаление на жлезистата тъкан, причинено от различни неща. Гърдите ви могат да станат изключително чувствителни, подути и на червени петна. Възможно е да развиете симптоми, наподобяващи тези при грип.

Препоръчително е да продължите да храните своето бебче и да почивате възможно най-много. Трябва да обсъдите с вашия практикуващ лекар, дали е препоръчително да започнете антибиотичен курс или да приемате обезболяващи.

Напукани/кървящи зърна

В повечето случаи този проблем бива породен от неправилно засмукване. При това положение помолете вашата акушерка да ви наблюдава и напътства, обсъдете с личния лекар кои болкоуспокояващи е безопасно да използвате или използвайте протекторите за зърна на Philips Avent, с които мигновено ще почувствате облекчение.

Свързани статии

Мазането на възпалените зърна с крем, успокояващ раздразненията, непосредствено след кърмене също би имало успокояващ ефект.

Възпаление

Ако чувствате болка по време на хранене, която се увеличава час след него, може би тъканта на гърдата е възпалена. Друг симптом на възпаление би била обострената чувствителност на кожата към дрехите.

Моля, имайте предвид, че информацията в тази статия е базисна, препоръчителна и не може да бъде приемана като заместваща професионалната/медицинска такава. Ако вие, вашето дете или член от семейството срещате някои от изброените симптоми, моля, обърнете се към вашия личен лекар/педиатър. Philips Avent не може да бъде държан отговорен за вредите причинени от предоставените препоръки.

Снимка: iStock