Мисия кърмене

Билки, стимулиращи кърмата

Добавяйте към ястията си джинджифил

29.10.2016г. / 12 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето по време на кърмене е от изключително значение за доброто здраве на майката, но също така и за синтеза на кърма. Има редица питателни храни, които е добре да включите в менюто си.

Голяма част от тях ще ви помогнат да поддържате добра форма, но също така ще се погрижат по естествен път да се стимулира произвеждането на майчино мляко. Същото е и с билките. Някои от тях, наричани лактогенни, стимулират отделянето на мляко. Вижте кратък списък.

Джинджифил

Чудесно растение, което спомага за намаляване на гаденето в първите седмици от бременността и засилващо имунитета. Също така, консумацията му може да помогне по естествен път да стимулирате отделянето на кърма. Добавяйте го към чай, супи, ястия, смутита, сосове и други.

Люцерна

Люцерната е сочена за една от най-добрите лактогенни билки. Може да се приема по време на бременност и кърмене. Тя е богата на важни минерали и витамини, което допълнително ще спомогне да укрепите имунната си система след раждането. Може да я направите част от вашите кулинарни рецепти или да се приема под формата на чай.

Снимка: istock

Семена от копър или свежа билка

В продължение на векове семената от копър са били приемани като средство, подпомагащо синтеза на майчиното мляко. Също така семената от копър (не се препоръчват за консумация по време на бременност) действат газогонно и не бива да ви притеснява, че приемът им може да доведе до образуване на колики при бебето.

Ако не разполагате със семена, може да си направите отвара от свежи стръкове копър и разбира се, не забравяйте да ги добавяте по-често към ястията си.

Листа от коприва

Копривата е билка с високо съдържание на минерали, включително калций и калий. Консумацията ѝ не само ще спомогне за синтеза на майчино мляко, но ще ви даде повече енергия, от която се нуждаете. Може да консумирате коприва под формата на чай или добавена в ястията.

Свързани статии

Трън бенедикт или бенедиктински трън (пресечка)

Една чудесна билка, която може да спомогне по естествен път да стимулирате отделянето на мляко. Бенедиктинският трън се използвал още преди векове като лактогенна билка. Има положителен ефект върху хормоните, сърцето.

Тъй като има специфично действие върху ендокринната система е важно не само да не се приема по време на бременност, но и след това да се направи предварителна консултация със специалист.

Молим, имайте предвид, че приемането на билки не е безопасно. Препоръчваме ви преди да започнете приема на някои от изброените билки за стимулиране на кърма, да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.