Мисия кърмене

3 пози за кърмене на близнаци

За повече комфорт на мама и бебчетата

07.11.2016г. / 17 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на всяко бебе носи неизмерима радост, а появата на близнаци е двойно щастие. Въпреки натовареното ежедневие и безсънните нощи, много майки на близнаци, които имат кърма не се отказват от възможността да кърмят бебетата си.

Мисълта за това дали ще се справят с това двойно предизвикателство ги тревожи от мига на появата на бебетата. За щастие консултантите по кърмене могат да ги посъветват как да превърнат кърменето в приятен момент за мама и бебчетата.

Близнаците могат да бъдат кърмени поотделно или заедно. Храненето едновременно определено може да спести време, въпреки че в първите дни е възможно да ви бъде по-лесно да ги храните поотделно. Свикнете ли обаче с кърменето, едновременното хранене на двете бебета няма да е трудно.

И тук позите за кърмене са от значение. Важно е вие и бебчетата да се чувствате спокойни и комфортно. Споделяме три пози за кърмене на близнаци, които ще ви бъдат от помощ.

Кръстосано кърмене

За комфорта по време на кърмене е много важно да си осигурите меки и удобни възглавнички. Също така в някои специализирани магазини или в интернет може да откриете и такива, които са специално предназначени за кърмене на близнаци.

За първата поза трябва да се настаните удобно седнали. Поставете на колената си възглавничките, а върху тях бебетата. Както виждате ръцете ви са достатъчно свободни, за да може да наместите гърдите в устичките на бебетата.

Поза люлка

За поза люлка може да изберете да сте легнали по гръб или отново да сте седнали. На колената си поставете меките възглавнички, а бебетата трябва да са легнали на една страна, сякаш ги люлеете.

Странична поза

В тази поза за кърмене вие сте удобно седнала. Телцата на бебетата са разположени от двете ви страни (под ръцете ви). Отново спокойно може да нагласите главичките им към гърдите си и да следите всяка тяхна емоция по време на храненето.

Свързани статии

Много е важно да намерите точната поза за кърмене, която е удобна за вас и бебетата. Ако кърменето в тандем не се получава, може да храните бебетата едно след друго, но е важно и двете гърди да бъдат стимулирани, за да синтезират кърма.

Обърнете внимание и на зърната, грижете се за тях всеки ден и се опитайте да намалите риска от разраняване и напукване. Повече за това какви грижи да прилагате може да намерите тук.

Снимки: iStock