Готварство

Солена торта с авокадо и крема сирене от Камелия Воче

30 Юни 2018 | 08:00 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 4 часа Порции: 6
Солена торта с авокадо и крема сирене от Камелия Воче

Продукти:

  • За основата:
  • 200 г гризини
  • 125 г масло
  • 5 стръка пресен естрагон
  • За крема:
  • 4 листа желатин
  • 250 мл течна сметана
  • 1 авокадо
  • сокът на 1 лайм
  • 300г крема сирене
  • 8 чери доматчета
  • За украса:
  • 125 г ядки макадамия
  • 200 г крема сирене
  • 50 мл течна сметана
  • 2 стръка пресен естрагон
  • 3 чери доматчета
  • 1 парче авокадо

Приготвяне:

Накисваме във вода желатина за 15 минути. Смиламе в блендер гризините и ги пресипваме  в купа. Към тях добавяме нарязаните на ситно естрагон и разтопено масло. Разбъркваме добре. Изсипваме сместа във форма за торта с подвижно дъно.

От вътрешната страна на ринга, поставяме лента твърд целофан за кухненски цели. Запичаме ядките макадамия в тиган или на фурна за около 12 минути, до златист цвят. В блендер смиламе обеленото авокадо и крема сиренето. Добавяме сока от лайма и разбъркваме.

Затопляме желатина с малко вода и щом той се разтопи, го добавяме към авокадото и крема сиренето. Разбъркваме и добавяме предварително разбитата сметана. Отново разбъркваме и прехвърляме крема в пош с голям гладък накрайник.

Шприцоваме половината крем върху основата. По стените нареждаме половинки чери доматки, на по 3-4 см разстояние едно от друго. След това шприцоваме останалата част от крема. Охлаждаме тортата за 2-3 часа.

За украса разбиваме сметаната и крема сиренето. Овкусяваме със сол и черен пипер. Прехвърляме сместа  в пош с назъбен накрайник. Изваждаме охладената торта от формата или ринга и шприцоваме големи рози по повърхността й. Поставяме по една ядка във всяка, а по средата - нарязани на дребно авокадо и доматчета.

Рецептата и снимките са предоставени от Камелия Воче -  "В кухнята с Камелия Воче 2".