Любимият морковен кекс на Ромина Тасевска
22 Май 2022 | 06:15 | Илияна Николова Време на приготвяне: 60 минути Порции: 10
Продукти:
- 3 средни моркова
- 3 яйца
- 3/4 чаша олио
- 2 ч.ч. брашно
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 с.л. бакпулвер
- За глазурата:
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. шоколад на прах
- 1/4 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 парче масло
Приготвяне:
Измитите и обелени моркови се нарязват на парчета и се поставят в блендер. Добавят се яйцата, олиото и всичко се пасира.
В отделна купа пресяваме брашното, захарта и бакпулвера. Разбъркваме добре да се смесят съставките. Добавяме морковената смес и разбъркваме отново много добре, докато стане еднородна смес.
Изсипваме в намазнена и набрашнена форма за кекс.
Печем в предварително загрята фурна на 180° до суха клечка (около 45мин).
Съвет: Преди да изпечем кекса може да добавим на повърхността парченца шоколад. Може след изпичане да залеем с шоколадова глазура или просто да го оставим така.
За глазурата:
Всички продукти се смесват и се готвят на ниска температура. Когато сместа заври, разбъркваме за минута и дърпаме от котлона.
Заливаме кекса и нарязваме!
* „Това е много любима наша рецепта! Много често Дария ми помага в приготвянето. Лесен е и бърз, а вкусът му е чудесен!“, споделя самата Ромина Тасевска пред Az-jenata.bg.
Интервю с Ромина Тасевска можете да видите тук.
Снимки: личен архив/ Ромина Тасевска
Вижте още: