Готварство

Кюфтенца със сладко-кисел сос от Шер

27 Авг 2018 | 06:45 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 45 минути Порции: 10
Кюфтенца със сладко-кисел сос от Шер

Продукти:

  • 1 кг телешко
  • ½ чаши ситно нарязан кромид
  • 1 яйце
  • 2 чаени лъжици сол
  • 1 чаша хлебни трохи или галета
  • ½ чаена лъжица настърган джинджифил
  • ½ чаша прясно мляко
  • 2 и ½ чаени лъжици царевично нишесте
  • 150 г ананасови парченца от консерва, отцедени
  • ¾ чаша кафява захар
  • 2 супени лъжици соев сос
  • ½ чаша оцет
  • ½ чаша ситно нарязана зелена чушка

Приготвяне:

Смесете месото, предварително пресовано на кайма заедно с лука, яйцето, хлебните трохи, солта, джинджифила, млякото. Омесете и оформете кюфтенца. Загрейте мазнина в тиган на средна температура и пържете до кафяво. Свалете кюфтенцата от котлона и ги подредете в тава за печене. Сложете ги във фурната на ниска температура, само колкото да ги поддържа топли. 

Междувременно смесете царевичното нишесте със захарта, оцета, соевия сос и сиропа от консервата с ананаса. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка. Изсипете в тигана с мазнината от кюфтетата. Загрейте на слаб огън и деглазирайте тигана. След като сместа започне да се редуцира, разбърквайте в продължение на още една минута. Върнете кюфтетата в соса. Добавете зелените чушки и парченцата ананас. Гответе няколко минути и сервирайте. 

Снимка: Reuters/ istock

Опитайте още: