Готварство

Шкембе чорба с шишче и кюфтета от шкембе, хрупкава дантела и млечен сос

16 Юли 2021 | 16:01 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Шкембе чорба с шишче и кюфтета от шкембе, хрупкава дантела и млечен сос

Продукти:

  • шкембе – 2 кг
  • прясно мляко – 1 литър
  • олио – 2 с.л.
  • масло – 2 с.л.
  • пресен лук – една връзка
  • лук – 2 глави
  • червен пипер – 3 с.л
  • сол
  • чесън – 2 глави
  • черен пипер
  • люти чушки
  • пресен магданоз – една връзка
  • черен чесън – 1 глава
  • брашно
  • яйца – 2

Приготвяне:

Az-jenata.bg започва нова кулинарна рубрика, която се казва „Вкуси света“. Всяка седмица ще публикуваме в рубриката по една рецепта на кулинаря Даниела Иванова. Първата рецепта, с която Даниела реши да изненада читателите е нейният модерен прочит на традиционната и любима шкембе чорба.Вариантът на Даниела Иванова представлява шкембе чорба с шишче от запържено в масло шкембе, люти чушки, хрупкава дантела и винегрет с лимон и пресован чесън, кюфтета от шкембе и млечен сос. Ето как можете да приготвите гурме рецептата в домашни условия и да изненадате своите близки или гости с интересно и новаторско ястие. Шкембе чорба: Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари, като прибавите 1 глава лук и 5 скилидки чесън, около 3-4 часа, докато омекне добре. Може да използвате и тенджера под налягане, като оставите да се вари за 55 минути. Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на парчета.

Отделете половината за кюфтета и за шишчетата. Оставете бульона добре да се изстуди и оберете образувалата се мазнина отгоре. Запържете червения пипер в предварително загрятото масло и олио. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от бульона. При кипване, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе.

Оставете да поври за 10 минути и свалете от котлона. Сервирайте в малък съд отстрани със счукан чесън с оцет.

Кюфтета от шкембе:

Нарежете на много ситно свареното шкембе. Прибавете ситно нарязан магданоз, пресен лук, чесън, черен чесън, черен пипер, сол на вкус, 2 яйца, натрошен стар хляб и смесете добре. Оставете сместа да почине в хладилника за 1 час.

Пригответе в една купичка брашно и направете малки топки със сместа за кюфтета и ги овъргаляйте в него. Изпържете ги в предварително загрято олио. Може да ги сервирате с млечен сос и листа от свежа салата.

Шишчета с шкембе:

Нарежете на едро свареното шкембе и изпържете в масло с малко олио, само накрая прибавете червен пипер. Наредете на шишчетата изпърженото шкембе, люти червени чушки и украса по ваш вкус.

Можете да разгледате още от кулинарните предложения на Даниела Иванова в социалните мрежи:

Instagram: foodstyletdeco

Facebook: Кулинарията на Даниела Иванова

Вижте още: