По следите на КЕШ-а

Да организираш сватба без кеш

Възможно е, а и ти остава време да се забавляваш

17.09.2022г. / 10 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имате ли любим сезон? Моите са два – лятото и есента! Заради цветовете им, уханията, морето и вълшебните спомени, които си създавам. Това лято не беше изключение, дори към края си, в началото на първия есенен месец, защото вълшебството се нарича сватбата на моята най-добра приятелка. Почти като филма с Джулия Робъртс „Сватбата на моя най-добър приятел“, само че в моя сценарий няма разбити сърца, а само куп забавления и емоции.

Бях поканена за кума. Това е втори път, в който кумувах и нещата се случиха по съвсем различен начин. Доста време мина от първото ми кумуване. Сега имах много повече визия за сватбите, идеи, желание да се включа в организирането на този незабравим празник и прекрасно начало за съвместния живот на двама души.

Сватбата си имаше и кум, разбира се, близък приятел на младоженеца, който също се включи в организацията. Бюджетът за една сватба е разтегливо понятие, както и това какво ще поемат кумувете като разходи. Всяка сватба е индивидуална. Нашата двойка младоженци са млади хора, с модерна визия, обичащи приключенията, забавленията, но не и преструвките и помпозните тържества.

Дотук добре. Те имаха някои идеи, ние също им предложихме и между това дали сватбата да е в китен двор в централната част на града, вече приютил няколко разкошни малки сватби или на морето (кой не обича морето през септември), младоженците се спряха на това да организират тържеството в един много специален двор, заобиколен от красиви исторически сгради, подреден с прекрасни маси и столове и забележителна декорация, като за сезона и повода.

С кума обсъдихме няколко идеи, споделихме ги на младоженците. Въпреки че креативността ни работеше максимално, решихме да обединим сили и идеи с фирма за организиране на сватби, защото вярваме, че добрите идеи се подхранват взаимно, а и искахме всичко да бъде наистина незабравимо.

Със суми няма да ви занимавам, но имам познати, които са ми споделяли, че биха отменили подобно организиране на сватбено тържество, защото представлява сериозен стрес, особено с разплащането, тъй като смятат, че тичаш тук и там, за да се разплатиш навреме и дано не се случва да забравиш нещо. Разбирам ги, това са така наречените кешови хора. Те безрезервно вярват, че кешът е най-сигурен за парите им. На заплата теглят цялата сума и я съхраняват в портфейла си, гледат с подозрение като герои в уестърн филмите картите за безконтактно плащане, а за wallet (уолет) някои не са чували, други да, но вярват, че това е новооткрита комета.

Нещо, в което съм се убедила през годините за постигането на целите е, че ако работиш с някого по дадена цел, трябва да гледате в една посока, за да успеете. Радвам се, че с кума имахме не само една визия за сватбата, но и за това как ще се разплащаме – безконтактно с дебитни и кредитни карти, а за по-големите разходи, които впоследствие щяхме да уточним с младоженците, за да не ги занимаваме, докато си избират тоалетите и всичко останало, с помощта на wallet – мобилен портфейл. С него всичко е лесно – прехвърляне на суми, отчет на похарченото и т. н. Оказа се, че с кума ползваме всичко изброено на  една и съща банка, което допълнително улесни работата ни на организатори на сватбата.

За колко време можеш да организираш една прекрасна сватба?

На нас ни отне около 4 месеца, но целият процес бе забавление, а някои неща, дори успях да организирам, докато бях във ваканция на морето. И да, можеш да платиш сватба, без да имаш кеш в портфейла си. Лесно е, удобно е, пести време, а в някои случаи дори може да ти донесе печалба.

Изброявам само малка част от това, което платихме с дебитна/кредитна карта Mastercard и wallet дори в самия ден на сватбата:

- хонорарът на фирмата, която помогна за организирането на сватбата;

- хонорарът за диджея, както и специалният гост-певец, когото няма да издавам;

- букетът на булката, както нейните прическа и грим;

- 50 броя бели гълъби, които бяха пуснати след първата целувка на младоженците (да, все още е модерно да се пускат гълъби!);

- разходите за моминското и ергенското парти;

- наемане на ретро автомобила, с който се придвижваха младоженците и ние с тях, нали сме кумове;

- всички разходи по моята визия бяха заплатени с дебитна карта;

- сватбената торта и кетъринг.

Няма да продължавам с дългия списък. Това, за което се наложи да имаме пари в брой бяха таксите в църквата и съвета, както и за една от част от цветята, които закупихме от леля Ванче, която всеки ден е на една от централните улици в града, за да продава красивите си цветя от китната си градина. Тях декорирахме на специално място в нашия сватбен двор.

Какво се подарява на младоженци?

Какво ли не! Нашите невероятни приятели са граждани на света. Обичат пътуванията, винения туризъм, гмуркането, яките концерти на любимите си изпълнители в различни части на света. Може да се каже, че беше лесно да им изберем сватбен подарък като кумуве, но и да дадем идеи на останалите гости, които освен кеш пари в плик с картичка бяха решили да добавят още нещо.

                                                       Снимка: Shutterstock

С кума сме индивидуалисти и въпреки че подарихме на двойката пътуване из Европа, решихме да добавим и плик с картичка с дебитна карта с малка сума, ей така, да си имат по време на пътуването.

Беше прекрасна сватба! Времето беше милостиво към нас, не беше горещо, но и не ни валя, а гълъбите бяха в синхрон, без да оставят нещо след себе си за късмет...

Беше следобедна сватба с красив залез, много танци, любими коктейли. Да, имаше сваляне на жартиера и хвърляне на букета (не се редих за него), а тортата беше фантастична.

След края на такова събитие идва време за равносметка. С кума си оправихме сметките с младоженците и това кой какви разходи е поел. Но ако се върнете няколко реда по-нагоре, ще видите, че споменах, че когато плащаш безконтактно можеш и да си на печалба. И това е финалът на моята сватбена история, защото с кума, понеже сме безкешови хора и показахме как се организира сватба без кеш, сега ще участваме в играта на Пощенска банка и Mastercard, с която можем да си спечелим невероятни награди, но и вие!

Започваме с най-важното, а именно периодът, в който ще се участва в нея: 1 септември 2022 – 30 ноември 2022. В тези няколко седмици на промокампанията са необходими поне 10 плащания с дебитна или кредитна карта Mastercard за автоматично участие в томбола с награди. Ако поне една от 10-те трансакции е направена с wallet (уолет) се участва за голямата награда един от три туристически ваучера за пътуване в страната и чужбина на стойност 2000 лева.

Освен големите награди, има и по-малки, за които можете да участвате, а те са 100 ваучера по 100 лв. от Emag.

С кума успяхме да си осигурим необходимите плащания, за да участваме в томболата, все пак бяхме вълшебниците на тази сватба, които плащахме без кеш. Вие също имате време до 30 ноември 2022, за да се включите също, а кой знае, може да ви поканят и да организирате нечия сватба.

Коментирай