Интимно

Оралният секс – ползи и рискове

Болести предавани чрез така наречената френска любов

06.06.2013г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Някои казват, че оралният секс е подправката в сексуалния акт. За едни е част от любовната игра, за други все още е тема табу. Проучване, което е направено в Центъра за контрол на заболяванията и превенция в САЩ, показа, че хората в западните страни практикуват по-често орален секс.

Свързани статии

Като пример те показаха част от данните в проучването, които сочат, че в САЩ 48,5 процента от тийнейджърите споделят, че са правили орален секс.

Мъжете на възраст от 25 до 44 г. са практикували орален секс с жена, а при жените в същата възрастова група 88 % са практикували орален секс с мъже.

Разбира се, тези данни никога не биха могли да бъдат абсолютно точни.

Като едно наистина горещо изживяване, оралният секс има своите предимства. Той определено разнообразява сексуалния акт. Това е един начин да опознаем тялото на партньора, да открием неговите ерогенни зони.

Действа предразполагащо. Всяка двойка избира дали да започне с него, да го включи някъде по средата или пък да завърши с него. Оралният секс дава нещо изключително вълнуващо като изживяване, особено на мъжете. Този вид стимулация на пениса може да подобри ерекцията.

Опасностите, които крие той, когато се прави без презерватив не са малко. При орален секс може да се заразите от хламиди, генитален херпес, гонорея, гъбични инфекции, сифилис, малко, но все пак вероятно е да се заразите с вируса на ХИВ.

В последните три години вниманието на специалистите се фокусира върху човешкия папилома вирус.

Това е вирусът, причинител на рак на шийката на матката, както и на други злокачествени и доброкачествени образувания.

През 2010 г. British Medical Journal публикува данни, които показаха, че в западните страни, в които се практикува по-често орален секс, са се увеличили случаите на орофарингеален рак.

Този вид рак се свързва с присъствието на HPV в устата или гърлото. Тези данни са повече от притеснителни особено за хората, които практикуват орален секс.

Честата смяна на сексуални партньори увеличава риска от този вид рак.

Затова бъдете отговорни към себе си и сексуалните ви партньори. Ползвайте презервативи и редовно си правете изследвания. Безотговорното отношение към здравето днес, се заплаща на висока цена утре.

Коментирай