Интимно

Само две неща пречат на щастието в брака

Кои са те и как да ги промените?

19.08.2016г. / 18 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нещастният брак невинаги се дължи само и единствено на липса на любов. Някои ще кажат, че се дължи и на липса на финансова стабилност, на различия в характерите, на несъвместимост в ценностите. 

Да, всичко това може би е вярно и важи в различните случаи, но две основни грешки, които мнозина допускат без да си дават сметка, са в основата на уж успешния привидно, но нещастен брак. 

Отрицанието от себе си и пренебрегването на личността в името на брака

Една от най-често срещаните грешки при нещастните в брака е отрицанието от себе си. Изгубваме се в цялото, в общата единица на семейството. Започваме на говорим в множествено число, вместо в единствено, когато искаме да изразим нещо наистина касаещо нас самите.  



В името на това да направим брака си успешен ние забравяме, че сме личности. Личности със собствени интереси, собствени ценности, които е добре да се припокриват с тези на партньора ни, но понякога това ни откъсва от собственото ни „аз“. 

Спираме да живеем живота си, контактите ни започват да стават общи с тези на брачния ни партньор. Сякаш допреди брака си сме имали живот, който сме харесвали, а след това той коренно се променя в името на това винаги да сме заедно с партньора си, да сме едно цяло, да сме „ние“.

Ето защо някои хора страдат въпреки успеха на брака си. Оставят забравата да ги погълне и да ги превърне в част от нещо, а не в индивидуални личности. 

Едно от най-ценните неща, които бихте могли да направите за успешен брак, в който се чувствате истински щастливи е никога да не забравяте и пренебрегвате факта, че вие сте пълноценна и качествена личност, която има нужди, цели, желания, интереси. Следвайте ги!

Извеждането на децата на преден план преди брака

Няма как родител да не обича децата си. Няма как да ги загърби и да живее живота си така, сякаш те не съществуват. Няма как един родител да се преструва, че все още изживява любовта на живота си, да ходи по срещи, да се прибира късно и да се забавлява с партньора си (който допреди това му е бил просто гадже), без да отчита факта, че вече са налице децата. 

Но другата голяма грешка е децата да бъдат поставени на абсолютно първо място като по този начин бракът и любовта да останат някъде на дъното. Преди да се появяват децата, плод на тази любов, именно любовта ви е била центърът на вашия свят. Поддържайте я, ценете я, подкрепяйте я и я подхранвайте. 

Когато и двамата партньори разбират това и се стараят да поддържат любовта и разбирателството си на първо място, и двамата ще се чувстват щастливи и ще могат да дадат всичко от себе си в името на децата. 

Снимки: istock

Коментирай