Интимно

Научно доказани фактори за привличане

Кои са те

27.07.2017г. / 15 13ч.
Илияна Николова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

Привличането между партньорите в двойката е загадка, която обаче науката в известен смисъл е разкрила. Различните хора биват привлечени от различни отличителни белези и характерни черти у другите. Но има някои фактори, които подсъзнателно напътстват избора на партньор.

Симетрия

Понятието за красота е относително. Разбирането за красота на всеки човек е индивидуално, затова и няма точно определение за това понятие. Симетрията обаче е неоспорима. Проучванията показват, че симетрията в лицето и тялото привлича партньорите на подсъзнателно ниво.

Въпроси, които да си зададете преди брака

Перфектният индекс на телесна маса

Изследване, публикувано в The Independent сочи, че най-атрактивни са мъжете и жените с оптимален индекс на телесна маса, заради инстинктивното очакване на противоположния пол за добро здраве и шансове за възпроизводство. Този инстинкт е кодиран в нашите гени. Затова подсъзнателно търсим партньор, отговарящ на този критерий.

Формата на лицето

Не е тайна, че жените са привлечени от мъже с широка челюст. LiveScience обяснява, че хормоните естроген и тестостерон са отговорни за растежа на костите на лицата на мъжете и жените. Ако жените имат по-малки вежди и брадички, но и по-големи очи, това кара мъжете да ги възприемат като по-плодовити.

Белези по тялото и лицето

Според The Independent белезите по лицето, които издават някаква претърпяна травма или са свързани с детството, са много привлекателни за жените. Ако белезите са причинени от гняв, грубост, побой, обикновено привличат жени, търсещи краткотрайни бурни и страстни връзки.

Знаци, че се намирате в духовна любовна връзка

Секси глас

Тук отново се намесват хормоните. По-ниският и плътен глас при мъжете е свързан с повече тестостерон, съответно плодовитост и мъжество. При жените пък по-високият глас се счита за по-женствен и привлекателен като естествена противоположност на ниския мъжки глас. Противоположностите се привличат.

Пасващи си гени

Един много любопитен факт е, че брачните двойки с успешен и дълготраен брак обикновено си приличат. Приликата не е случайна, както и тайната на успеха на тези двойки. Тя се корени до голяма степен в сходството на гените, от което произтича и приликата. Добрата комбинация от гени е равна на успешен брак в дългосрочен план.

„И аз те обичам!“ – защо това е проблем?

Свързани статии

Алтруистично поведение

Огромно положително впечатление прави алтруистичното поведение. То отключва подсъзнателното усещане, че този човек е жертвоготовен, способен на дълбока подкрепа в бъдеще. Всеки търси такъв човек, който да му е опора. Ето защо този фактор е много силен в отношенията.

Интересна личност

Научно е доказано, че интересът, който една личност поражда у друга, е от решаващо значение за привличането. Обикновено не сме привлечени от някого, когото смятаме за скучен и неатрактивен. Разбира се е въпрос на гледна точка и всяка личност намира за привлекателни различни черти от поведението и характера.

Вярност

Проучване от Университета Корнел оценява идеалните черти за дългосрочните партньори. Един от водещите показатели е верността. Тя е фактор, който има огромно значение както за жените, така и за мъжете. Доверието между партньорите е основа, върху която се градят всякакви следващи стъпки във връзката.

Коментирай