Интимно

5 знака, че партньорът ви манипулира

По какво личи, че сте жертва на емоционален тормоз

20.03.2018г. / 09 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени не си дават сметка, че във връзката им има нещо нередно. Ако партньорът ви ви кара да се чувствате сякаш сте луди, сякаш нещо не ви е наред или че не правите нищо както трябва, то той е манипулатор, който непрекъснато направлява съзнанието ви, както си поиска.

Емоционалната злоупотреба го кара да се чувства значим като истински мъж, който контролира връзката. Тази илюзия се превръща в основен движещ фактор на отношенията, които в крайна сметка са нещо съвсем различно от любов и партньорство.

Как да се справим с емоционалните манипулатори

Кои са знаците, че партньорът ви ви манипулира?

Често се чувствате объркани

Ако чувството, че сте луди не ви напуска почти през цялото време, значи нещо не е наред, но не с вас. Манипулиращият партньор използва всяка ситуация, за да ви уязви и за да ви обърка.

Непрекъснато се съмнявате в себе си

Жертвите на емоционална манипулация губят увереността в себе си. Започват да не си вярват, да се съмняват в способностите си, в мнението си, в правотата си. Манипулаторът ви съди непрекъснато, коригира ви според своите виждания, критикува изборите, които правите и никога не се съгласява с мнението ви.

Свързани статии

Чудите се дали сте прекалено чувствителни 

Най-любимата тактика на манипулатора е да кара партньора си постоянно да се чувства прекалено емоционален, когато се опита да изрази недоволство. Така манипулираният наистина започва да се чуди дали нещо не му е наред и не преиграва. Манипулаторът ви втълпява, че драматизирате излишно за всичко и онова, за което се оплаквате всъщност няма кой знае какво значение.

Знаци, че партньорът ви е емоционален насилник

Постоянно сте несигурни 

Постепенно започвате да не можете да взимате решения сами. Трябва непрекъснато да се допитвате до партньора си, за да избегнете критиките след това.

Непрекъснато се извинявате 

Толкова сте свикнали за всичко да сте сгрешили, че и за всичко се извинявате. А манипулаторът никога не ви отговаря с „няма проблем, нищо не е станало“ или „няма за какво да се извиняваш“, а продължава да ви убеждава с какво сте сгрешили.

Коментирай