Интимно

7 знака според психолозите, че имате нужда от семейна терапия

Вижте кои са признаците, че е време да се консултирате с терапевт за връзката си

30.04.2018г. / 15 48ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Много двойки не вярват в смисъла на семейните терапии като начин да преодолеят заедно проблемите. Но всъщност това се явява един сериозен инструмент, чрез който можете да разберете за много проблемни аспекти от връзката ви, за които дори не сте подозирали, че съществуват.

От друга страна, понякога в брачните спорове има нужда от човек, който да насочи дискусията в правилна посока, а не да е само безплодна размяна на обвинения. Този човек е добре да е независим и да не е близък на нито един от партньорите, а именно психотерапевт или брачен консултант, който да модерира разговора и да помогне на двойката.

Според голяма част от психолозите има определени признаци, които алармират, че връзката има сериозен проблем. Вижте кои са те и ако са налице и във вашите отношения, може би е добре да помислите за консултация, преди да е станало твърде късно.

Дори ако само един от вас спомене за развод

Ако думата развод излезе от устата дори на един от съпрузите, „трябва да знаете, че нещата са сериозни“, казва Дейвид Уудсфелоу, клиничен психолог, който консултира двойки. „Терапията за двойки може да ви помогне да разберете какво трябва да промени всеки, ако имате желание да останете заедно.“

>> ТЕСТ: От какво се страхувате в любовта? <<

Ако правите планове без да мислите един за друг

Независимо дали правите планове за излизане с приятели или започване на нова работа, ако не слагате в сметките и мнението на партньора ви, това показва сериозен проблем във вашите отношения. Терапевтът Кимбърли Хършенсън казва: „Ако умишлено или дори подсъзнателно нямате желание вашият партньор да участва в плановете ви, може би е време да се срещнете с консултант.“

Ако вярвате, че единият партньор е по-виновен за проблемите във връзката ви

„Това е деликатна версия на презрението и чистата обида към половинката ви. Да вините него/нея за вашите общи проблеми показва, че вие имате негативно отношение. Скритото презрение е най-увреждащо за една връзка. То се появява както вербално, така и невербално и може да е много разрушително“, споделя Кери Лусинън, терапевт от Масачузетс.

>> Притеснителни знаци, че той определено не иска обвързване <<

Ако се карате за едни и същи теми без прогрес

Да спорите с партньора си е нормална част от взаимоотношенията. Но ако се карате често и то на едни и същи теми, без да постигате кой знае какъв прогрес, това е явен знак, че нещата помежду ви не са добре. Според семейния терапевт Джулия Коладжело от Ню Йорк, „това е най-доброто време да потърсите още един чифт очи, които да погледнат вашата връзка отстрани.“

Изследвания показват, че освен ако няма някакво ниво на професионално или духовно вмешателство, което да доведе до сериозна промяна, тези аргументи и кавги, които се отразяват негативно на брака ви, само ще задълбочат неговата криза.“

>> 5 признака, че партньорът ви е недорасъл <<

Пренебрегвате партньора за сметка на децата

Децата и грижите за тях са много важни, но пренебрегването на партньора няма да доведе до нищо позитивно в брака ви. Според семейния терапевт д-р Дейвид Симънсен, тези предпочитания създават липса на единство в дома и това ще се отрази много негативно на връзките помежду ви, а и между вас и децата. Защото в крайна сметка, влошаването на отношенията между двамата партньори неминуемо се отразява на децата вкъщи.

>> 6 правила в спалнята на щастливите двойки <<

Твърде близки сте с бивш партньор

Ако все още имате романтични представи за бившия си партньор и поддържате близки отношения, не може да очаквате сегашната ви връзка да процъфтява дълго. Самата необходимост да сте в близки отношения с бивше гадже говори много за дефицитите в настоящата ви връзка.

Нежелание да се приберете у дома след работа

Ако имате болезнено усещане в корема, когато се прибирате вкъщи или тайно нежелание да видите партньора си, това е крещящ сигнал, че връзката ви е в криза. Дори и да не сте в обтегнати отношения, ако нямате желание да се приберете вечер и да прекарате времето си заедно, дошло е време да помислите дали това наистина е човекът за вас.

Коментирай
1 rate up comment 4 rate down comment
.... ( преди 5 години )
otdavna sum sam 4ovek i obojavam prekrasen muj- cialo sukrovi6te mi e.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар