Интимно

5 причини да правите секс по време на цикъл

Обърнете гръб на табуто и вижте защо е полезно

19.05.2018г. / 06 35ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето жени се притесняват да правят секс, докато трае менструалният им цикъл. Кръвотечението разбираемо предизвиква дискомфорт както у жените, така и у някои мъже. Освен това болезненият предменструален синдром, както и спазмите и болките по време на самия цикъл могат да потиснат сексуалното желание.

6 причини да мразим цикъла си по-малко

Има обаче немалко причини да правите секс, докато сте в цикъл. Сексът помага в много отношения през този неприятен период от месеца. Как?

Намалява спазмите 

По време на оргазъм мускулите на матката се свиват и отпускат. Това движение действа успокояващо както за болките, така и за спазмите по време на цикъла, най-вече в началните дни. Сексът има подобно въздействие по време на менструация като на упражненията, които също намаляват болките.

Много жени се страхуват да се упражняват, докато са в цикъл, за да не ги заболи повече или да не увеличат кръвотечението. Леките тренировки обаче имат доказан положителен ефект в този период. Същото е и със секса.

Имате бонус лубрикация 

Ако се абстрахирате от мисълта за кръвотечението ще се убедите, че то има и ползи за вас по време на секс. Можете да го правите в банята, за да ви е по-комфортно и чисто.

Намалява болките 

Освен спазмите, споменахме, че сексът успокоява и болките по време на цикъл. Това се случва благодарение на ендорфините, отделяни при интимен контакт. Те имат болкоуспокояващ ефект и като бонус подобряват и настроението.

Намалява стреса и помага да заспите 

Тежкият менструален цикъл пречи на съня. Болките и спазмите могат да са доста силни през нощта, което предизвиква чести събуждания и затруднения в заспиването. Добрият секс преди лягане намалява проблемите със съня.

Хипоменорея или оскъден цикъл – какво го причинява?

Шотландско изследване от 2005 година констатира, че двойките, които правят секс по време на менструалния цикъл, имат по-ниски нива на стрес и по-малки колебания в кръвното налягане.

Сексът по време на цикъл стимулира секреция на хормона пролактин, който помага да заспите по-лесно.

Либидото ви е по-високо по време на цикъл 

Затова са виновни хормоните. По време на менструацията нивата на естрогена и тестостерона в женското тяло се променят. През първия ден от цикъла те са във възможно най-ниските си нива, което може да намали либидото. Но от втория ден нататък започват да се повишават, което стимулира и сексуалното желание.

Някои жени споделят, че усещат повишено либидо, докато други имат по-наситени усещания при сексуална стимулация.

Коментирай