Интимно

3 неща, които никога да не правите с вагината

Защо е опасно и вредно

02.07.2018г. / 09 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагината е една от най-нежните зони в женското тяло. Тя е деликатна не само защото е богато снабдена с нервни окончания, но и защото флората в нея е чувствителна към промени и външна намеса. 

Има някои неща, които никога не трябва да правите с вагината си. Кои са те?

Как точно трябва да мирише вагината?

Самолечението винаги е лош избор 

Много жени правят грешката да се лекуват сами без да се консултират с доктор. Това поставя в сериозен риск крехкия баланс във вагината. Прилагането на кремове против гъбички или вагинални супозитории може да наруши сериозно здравето на вагината и да потисне инфекцията, без тя да е излекувана. Това може да доведе до хронифицирането ѝ и произтичащите от това проблеми. 

Вагиналните душове, употребата на етерични масла, лечението на вагината с пара и редица други съмнителни интервенции по-скоро поставят здравето ви в риск, отколкото да помагат.

Вмъкване на предмети

Вмъкването на чужди тела звучи като добра идея, но лекарят ви надали ще одобри. Тампони, пръсти, секс играчки, лубриканти, менструални чашки са сред допустимите за вмъкване във вагината неща само след като сте се уверили в добрата им хигиена. 

Свързани статии

Какво може да прави вагината ви?

От друга страна, плодове, зеленчуци, недобре почистени предмети и секс играчки със съмнителен произходм сладки храни, сметана са сред забранените предмети, които никога не трябва да поставяте във вагината си, ако искате да я запазите здрава. 

Никога не правете вагинални душове

Въпреки популярността им те не са препоръчителни, защото дори най-минималната вагинална инфекция, която е повърхностна ще навлезе навътре. Това може да застраши сериозно здравето ви. Също така вагиналните душове нарушават флората във вагината, което я поставя в риск от инфекции и размножаване на различни бактерии и гъбички. 

Женската вагина има невероятни способности да се самопочиства сама. Дайте ѝ възможност да го направи и не разреждайте натуралната ѝ балансираща флора с душове и други недоказани практики като почистването с пара. 

Коментирай