Интимно

Какво никога да не казвате на приятелка в развод

Бъдете внимателни в изказванията

25.10.2018г. / 09 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да си добър приятел означава да застанеш зад човека, да го подкрепиш, да го разбереш без да го съдиш и най-вече – да не бъркаш в раната с неподходящи думи. Когато любовта е приключила по една или друга причина, семейството се разпада. Ако ваша приятелка е напът да се разведе, изправена е пред дилемата дали да поиска развод или е в процес на развод, има някои неща, които не трябва да казвате, за да не нараните чувствата ѝ. Кои са те?

„Как може да причиняваш това на децата?“

Можете да бъдете сигурни, че приятелката ви е помислила преди всичко за децата си, както всяка майка би постъпила. Дори да сте приятели със съпруга ѝ, не бързайте да заемате нечия страна. Не съдете. Не намесвайте децата, защото в много ситуации за децата наистина е по-добре да не живеят в семейство без любов или още по-лошо – в семейство с омраза.

Четирите основни причини за развод

„Това не би се случило на нас“

Въздържайте се от подобни възклицания и сравнения, защото последното, което иска да чуе приятелката ви е, че животът ви с вашия партньор е като в приказка, за разлика от нейния. Вместо да я успокоите, вие ще я накарате да се почувства още по-зле, че няма мечтания живот с прекрасния съпруг, който очевидно вие имате.

„Той е глупак“

Няма смисъл да го казвате, след като вече разводът е в ход. Ако е имало нещо, което като приятелка сте искали да кажете или да посъветвате, вече е късно. Не е честно спрямо приятелката ви да сипете обиди по адрес на съпруга ѝ. Ако нещо ви е притеснявало, вероятно е трябвало да го споделите, когато е било време. Сега и да го правите, няма да помогнете. По-скоро ще накарате приятелката си да изгуби доверие във вас. Истинските приятелки казват, когато нещо ги притеснява. Правят го без да премълчават и го правят навреме.

Брак без любов или развод – кое наранява повече децата?

Свързани статии

„Опитахте ли със семейно консултиране?“

Въпросът може да изглежда резонен, но не е така. Поговорете с приятелката си, за да разберете причините, заради които е предприела тази стъпка или пък съпругът ѝ. Внимавайте да не я обидите, защото така изглежда сякаш я карате да преосмисли положението си. Може да я накарате да се почувства така, като че ли не се е постарала достатъчно да спаси брака си.

„Наеми си добър адвокат, за да му вземеш всичко“

Много хора се нараняват по този начин, приемайки развода като война, а не като цивилизована раздяла между зрели хора. Не съветвайте приятелката си да действа с омраза, защото това оставя много рани.

„Какво се случи?“

Ако не сте толкова близки или пък ако доскоро приятелката ви се е държала сякаш нищо не се е случило, или наистина не се е случило до този момент, вероятно изгаряте от любопитство да разберете причината за тази сериозна стъпка. Не бързайте, оставете я да ви разкаже. Ако тя самата иска, разбира се и ако е готова.

Коментирай