Интимно

Как прекаленото анализиране на връзката всъщност я погубва?

Стъпки за преодоляването на прекалената взискателност към партньора

03.12.2018г. / 07 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сте във връзка, инстинктът ви кара непрекъснато да се опитвате да разчетете знаците, които партньорът ви изпраща. Несигурността е лош съветник, когато става въпрос за взаимоотношения. Тя може да изиграе лоша шега и да обърка още повече чувствата, да предизвика съмнения, да ви накара да стигнете до крайности.

Премислянето на всичко в една връзка, тълкуването на всяка думичка и действие на партньора не само че изтощават и всячески гонят любовта, задушават я, но и ви карат да виждате несъществуващи неща.

Нима прекаленото вглеждане в детайлите не ни пречи просто да се обичаме?

Вижте няколко начина, по които можете да се отърсите от прекаленото премисляне и свръхтълкуване на партньора и връзката си. Така ще я спасите.

10 знака, че връзката ви е приключила, дори фиктивно да съществува

1. Не анализирайте всичко, което излиза от устата на партньора ви.

Приемете, че хората са си хора и невинаги казват онова, което мислят. Понякога партньорът ви може да е ядосан, да се изказва необмислено и неподготвено, да се опитва да изпъкне, да ви уязви или каквото и да е, но това да не означава автоматично, че не ви обича.

И само защото не ви казва „обичам те“ по 10 пъти на ден също не означава, че не го чувства. Не се сравнявайте с приятелките си или с героините от филмите. Опитайте се да гледате трезво на връзката си и ще видите колко повече неща има, за които да се радвате.

2. Съсредоточете се върху това как се чувствате вие, вместо върху това да оценявате връзката си.

Ако мислено сте си съставили списък с критерии, на които връзката ви трябва задължително да отговаря, подгответе се за разочарования. Мечтите по-често са само в главата, отколкото в реалността. Колкото повече живеете в истинския свят с реална нагласа, толкова по-лесно ще ви е да сте щастливи.

3. Направете това, което съветвате най-добрата си приятелка.

Почти на всяка жена ѝ се е случвало да дава съвет на приятелките си в моменти, в които те имат криза във връзката. Казвали ли сте ѝ „Поговори с него!“, „Престани да се вглъбяваш толкова! Той те обича!“, „Кажи си всичко, което имаш да казваш!“? Ако сте, тогава опитайте се да последвате собствените си съвети, колкото и да е трудно.

4. Запитайте се дали пък не разполагате с твърде много време.

Когато човек скучае и има прекалено много свободно време, започва да мисли за глупости. Измислете си подобаващо хоби, което да запълва излишното ви време. Ако нямате сериозни проблеми, няма нужда да се затормозявате и да си измисляте такива.

Стратегии за спасяване на връзката

5. Бъдете искрени със себе си за това какво искате във връзката.

Ако не сте наясно със себе си и не знаете какво точно да искате и очаквате от връзката си, ще сте недоволни. В такива моменти ще се вглеждате в дреболии, ще търсите под вола теле.

6. Не правете проблема звездата на вечерта.

Появил се е проблем. Добре! Не го превръщайте в чак такава драма. Не го повтаряйте до болка и не го предъвквайте с дни и седмици. Проблемите са нещо нормално и се появяват, за да бъдат решени.

Коментирай