Интимно

10 начина да приключите токсична връзка

Нелека задача, пълна с емоционални предизвикателства

02.04.2019г. / 09 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да сложиш край на една любов е труден избор. Когато връзката се е изродила от любовна в токсична, изборът е не по-малко труден заради емоционалните рани, които тези отношения са оставили и продължават да оставят. За да се справите с тази трудна крачка в живота си, вижте какво трябва да направите, за да преминете през процеса по-леко и безболезнено.

1. Осъзнайте вашата вина.

Колкото и токсичен да е един партньор, във връзката участие взимат двама. Анализирайте собственото си поведение, за да разберете каква част от вината се крие във вашите действия. Нещата никога не са напълно едностранчиви. Това ще ви помогне и да не повтаряте грешките си в бъдещите си връзки.

10 знака, че вие сте отровили връзката си

2. Съсредоточете се върху себе си.

Приключването на една връзка е трудно наред с всичките негативни и позитивни страни на този процес. Ако сте преценили, че вредите за психиката и бъдещето ви са повече, отколкото можете да понесете, не се колебайте да направите тази крачка. Важно е да се съсредоточите върху себе си и да сте сигурни, че това е най-доброто за вас.

3. Поискайте подкрепа.

Преминаването през подобен труден етап винаги протича по-лесно с помощта и подкрепата на близки и приятели. Най-голямата грешка е да криете това от тях и да не потърсите техните съвети.

4. Бъдете подготвени.

За да приключите токсична за вас връзка е важно предварително да сте наясно какво да очаквате. Добрата подготовка ще ви помогне да се предпазите, знаейки какво можете да очаквате. Краят на една връзка, особено ако е токсична, повдига много бурни чувства. За да ги преодолеете, бъдете подготвени.

5. Използвайте „чувствам се“, „усещам, че“ вместо „ти направи“, „ти си...“

Когато слагате край на токсичната си връзка, избягвайте нападките и обвиненията към партньора си, защото той може да ви отвърне със същото и да ви нарани още повече. Вместо да изстрелвате едно след друго обвинения към него за това как се е държал с вас, заместете „ти си“ или „ти направи“ с „чувствам се сякаш“, „усещам, че“ и други подобни изрази, показващи емоциите ви. Това ще помогне да сложите край по-безболезнено и без сурови обиди и емоционални рани.

6. Не отлагайте.

Веднъж щом сте определили връзката си като токсична, сложете край без да го отлагате. Колкото повече се бавите с важната крачка в живота си, толкова по-тежко ще бъде и за двамата.

7. Бъдете силни.

За да запазите психиката и емоциите си след приключване на токсична връзка, опитайте се да запазвате самообладание, да сте силни и самоуверени.

В токсична връзка ли сте? Отговорете си на тези въпроси

8. Направете го лично.

Избягвайте разделите със съобщения, имейли, телефонни обаждания или с бележка. Проведете трудния разговор лично.

9. Отидете на неутрално място.

Ако вкъщи сте се карали повече и това е територия, наситена с негативни емоции, изберете място, което да е неутрално и което да не позволява изблиците на силно негативна енергия и агресивни емоции.

10. Слушайте.

Трудният разговор с партньора ви ще ви помогне да се огледате в неговите очи, да приемете обратната връзка от него и да вземете необходимите за вас поуки за в бъдеще.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )
bez da tulkuvam slujebno kakvoto e triabvalo sum prikliu4ila v li4nia si jivot predi mnogo godini
отговор Сигнализирай за неуместен коментар