Интимно

5 признака, че връзката ви има нездравословна динамика

Създава се напрежение и ниско самочувствие

27.06.2019г. / 09 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка връзка има своя определена динамика. Представете си я като дървена люлка, на която децата сядат в двата края и се люлеят, като се оттласкват от земята. Ето така нагледно може да се демонстрира как в една връзка винаги има колебания в динамиката между двамата партньори, как има възвишения и спадове. Това е нормално, но е добре тези колебания да са моментни и да не са твърде резки. Защото при нарушена динамика в полза на единия партньор и в ущърб на другия отношенията с времето се разрушават.

Всичко от рубриката Интимно вижте тук>>>

Силата на динамиката във връзката идва от способността да правим избори спрямо партньора си, да го слушаме, да му се доверяваме, да го уважаваме, да го ценим, също както и той нас.

5 признака, че давате твърде много от себе си във връзката>>>

Когато балансът в тази динамика е нарушен, не се чувстваме обичани, подкрепяни, харесвани, одобрявани, не усещаме възхищението на партньора си към нас. Появява се тъга, раздразнение, гняв, отблъскване, неглижиране, конфликтни ситуации.

Какви са признаците на нарушен баланс в динамиката на отношенията?

Единият от двамата взима всички решения

За да няма нарушения в здравословното себеусещане на всеки от партньорите във връзката е жизненоважно решенията да се взимат заедно, особено по-важните такива. Ако винаги само единият от вас преценява какво да се прави в дадена ситуация, това потиска и прави другия гневен и недооценен.

Чувствате се сами

Много хора се чувстват самотни, въпреки че са във връзка. При тези обстоятелства вероятно партньорът ви не ви обръща достатъчно внимание, не се интересува от чувствата ви, преживяванията ви през деня, интересите ви. Подобен тип неравностойна динамика във връзката кара единия партньор да изпитва самота.

Критикувани сте

Една от най-честите причини за развод е постоянното критикуване, което поражда гняв и силна потиснатост у единия партньор. Той започва да се чувства като боксова круша, върху която половинката му изкарва негативната си енергия. Ако се чувствате сякаш никога не можете да направите нещо правилно, защото ответната реакция е критика, тогава сте именно в такава позиция.

6 признака, че се държите наставнически във връзката>>>

Вие сте тези, които повдигате важни въпроси

Дисбаланс се получава винаги, когато единият партньор изпитва нужда да повдига важни въпроси и теми, свързани с решаване на проблеми, докато другият се прави, че нищо не е станало. Когато единият партньор неглижира бремето, което решаването на проблеми във връзката носи, неминуемо това се отразява на другия. Създава се напрежение, което влошава отношенията.

Усещате натиск от страна на партньора си да задоволявате желанията му

Успешната щастлива връзка предполага компромиси от двете страни, равностойно уважение към желанията и интересите на другия. Когато „люлката“ е наклонена само в едната посока, развоят на събитията е ясен.

Коментирай