Интимно

3 типа заяждане, които унищожават брака

Индиректната критика е по-разяждаща от експлозивния скандал

31.08.2019г. / 10 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Ти сериозно ли наричаш това оправяне на легло!? Това е абсурдно. Аз го правя по друг начин.“

„Колко още трябва да замирише кофата за боклук, за да се сетиш да я изхвърлиш?“ 

„Ако обичаш, ще изгасиш ли телевизора, докато вечеряме? Колко пъти трябва да казвам, че това бучене ме изнервя, докато се храня!“ 

Познати ли са ви тези изречения? Тях, както и още много други вероятно се чуват между стените на много домове. Винаги има поводи за разправии, колкото искате. Важно е как подхождате към разногласията. Ако постоянно използвате мрънкането и заяждането, като начин да „коригирате“ съпруга си, ще постигнете единствено неговата омраза. А това може да разруши брака ви. 

25 тайни за щастлив брак>>>

Кои са типовете заяждане, които се оказват най-отровни за брака?

Критикуващо заяждане 

Съпругът ви се прибира от работа. След дълъг и изморителен ден с децата сте раздразнена до точката на кипене. Задали сте им задачи, да си оправят стаята, да си напишат домашните, да разходят кучето. Изведнъж съпругът ви се прибира и започва да ги приканва за игра. Това ви вбесява. Не стига, че цял ден го е нямало и няма представа през какво сте преминали, докато въведете поне малко ред в дома, ами ви разваля и дисциплината. 

Нормално е да реагирате остро и да започнете да се заяждате по откровено критикуващ начин. Много жени го правят, защото се изнервят от безучастието или различния подход на съпрузите си към семейните дела. 

Колкото и нормална и очаквана реакция да е критикуващото заяждане, избягвайте го. С течение на времето се внася огромно напрежение между вас и съпруга ви. Рядко хората се „променят“ или „поправят“ след критика. Обикновено очакваната реакция е отпор и съпротива в защита на собственото мнение и разбирания. С времето единственото, което ще постигнете, е да накарате съпруга си да ви намрази. 

Враждебно заяждане

Отново съпругът ви се прибира. От вратата се чува веселият му глас: „Скъпа, прибрах се!“, а вие сте толкова раздразнена от запушения канал на мивката в кухнята, че се подавате и с хаплив тон просъсквате, докато от ръцете ви капе пяна от препарат за съдове: „Ела веднага, че някой трябва да ми помогне!“ 

Защо вторият брак е по-щастлив от първия?>>>

Объркан от вашето поведение и реакции съпругът ви вероятно казва: „Добре, дай ми само минутка да се преоблека, че току-що влизам.“ Тази и още много подобни ситуации на раздразнение и враждебно отношение се случват много често в ежедневието на много двойки. Комуникацията не е никак приятна и може да отрови и най-щастливата среда. 

Реално и двете страни имат своето право. Домакините, които са вкъщи и отглеждат децата сами по цял ден, докато съпрузите им работят се чувстват наистина зле. А от друга страна, мъжете имат своето задължение да работят и да се грижат за семейството си. Няма как това да се случи без тяхното отсъствие от дома. 

Така се получава омагьосан кръг, в който и двете страни не проявяват разбиране към другия, което води до разпад в отношенията. Дори добрите намерения не могат да помогнат в такива случаи, в които враждебното отношение взима превес. 

Тревожно заяждане 

Искате, например, да почистите гаража, килера или тавана, без значение. Несъмнено ще ви е нужна помощта на съпруга ви, защото в тези места обикновено хората складират тежки и обемни предмети и пособия, които не ползват всеки ден. С тревожност питате мъжа си дали няма да е добра идея да почистите гаража. „Да измислим кога да го направи? През уикенда ми се струва подходящо време. Какво ще кажеш?“. И от него получавате само едно: „Добре.“, което се повтаря в продължение на цяла седмица. 

10 правила, които всеки брак трябва да следва>>>

Липсата на действие от каквото и да е естество в една връзка, може да повиши напрежението между партньорите и да предизвика мрънкане и поводи за заяждане. Това е и един от най-често срещаните катализатори на скандалите – неслучващото се обещание. Вие ще кажете: „Колко пъти трябва да те моля за едно и също? До края на месеца ли? Нали говорихме преди седмица?“, а той ще ви отвръща: „Колко пъти да ти казвам, че ще разчистим? Специална покана ли чакаш? Нали ти казах добре. Ти само кажи кога и ще преместя колата!“

Представете си до каква степен тази прозаична картина в едно семейство се отразява на любовта, на желанието за близост, интимност, за взаимност. Неслучайно партньори, живеещи в подобна нагорещена обстановка, все някога се намразват един друг.

5 признака, че сте в брак без любов>>>

* По материали от yourtango.com

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )
spodelianeto kum zaiajdaneto li spada ??? za6toto sum sam 4ovek i si 4akam golemia liubim 4ovek , ama bez tulkuvania , i bez zaiajdane , 4e ne obi4am takiva ne6ta.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар