Интимно

Емоционални рани от детството, които пречат на връзките

Време е да се разделите с тях

20.11.2019г. / 07 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовните взаимоотношения са сложни. В тях влизаме с очаквания и с това, което сме като личности. Дали връзките ни ще са провал или ще успеем да изградим стойностни съюзи зависи от редица фактори, детството ни е единият от тях. Емоционалните „рани“, които сме получили ще определят дали ще ни липсва увереност в любовта, дали няма да сме ревниви, емоционално недостъпни.

Вижте кои „рани“ могат да попречат на хармонията в любовта.

Постоянно съмнение

Когато едно дете е отгледано с любов, грижа, подкрепяно е от своите родители, то по-лесно се привързва към партньорите си, чувства се сигурно на по-късен етап от живота си. От друга страна, децата, които не са получавали последователно изразяване на емоции от родителите си, са по-склонни да се съмняват в своите партньори, когато създават връзки.

За тях винаги отрицателната страна на личността надделява, гледат на взаимоотношенията по-скоро като на рискови, трудно успяват да изградят силна емоционална връзка. Очакват да бъдат не обичани, а изоставени от партньора си.

Какво може да разберете за него само от една целувка?

Проблеми с доверието

Една здрава любовна връзка се гради на взаимно доверие. Отхвърленото дете, което не е получавало обич и топлина от единия или двамата родители, било е оставено само да се справя с предизвикателствата на живота, в зряла възраст ще търси подкрепа от половинката си. Освен това винаги ще поставя под въпрос лоялността на любимия човек и би се съмнявало в някои моменти в нея неоснователно.

6 причини да оставаме в токсични връзки

Трудности при определянето и спазването на лично пространство

Обичаното дете се научава да спазва граници, които наричаме лично пространство. Зачита чуждото, определя своето. Това един ден във връзката ще се прояви като баланс, в който и двамата партньори ще имат своето лично време, своето пространство.

Свързани статии

За децата, които са изпитали дефицит на внимание и обич, вече като възрастни индивиди е трудно да уважават чуждите нужди, непрекъснато ще търсят вниманието на половинката си.

Страх да не се провалим

Провалът е нещо нормално и емоционално стабилните родители учат на това своите деца. Показват им как той може да се превърне в градивен елемент. Докато емоционално нестабилният родител при неизпълнение на неговите очаквания от страна на детето, винаги му показва неговите слаби страни. Това в едни любовни взаимоотношения се проявява като страх от това, че не може да се изгради стабилна връзка, че проблемите помежду им ще са неразрешими, че не е достоен за любовта на другия.

Снимка: iStock

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
Една майка ( преди 4 години )
Каквото и да правиш, и да отговаряш на всички условия от теди критерии, нищо не можеш да направиш, ако ответната страна не те обича или се е влюбил/а в друг. Винаги ще има изоставена и изоставяща страна. Факт е, че малцина са тези, които успяват да останат от самото начало доживот заедно, въпросът е обаче, на каква цена.Не може в една връзка само да даваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време